Connect with us

technokrata

Mindenki ismer mindenkit az Interneten – még ha közvetve is

Kütyük

Mindenki ismer mindenkit az Interneten – még ha közvetve is

10-20 évvel ezelőtt nagy keletje volt azoknak az elméleteknek, melyek szerint alig pár emberen keresztül bárkivel kapcsolatba tudjuk hozni magunkat. Ezt aztán az USA elektromos hálózatának felhasználásával be is bizonyították – s most, az Internet rohamos terjedésével ismét teret nyert az elgondolás.

Átlagosan mindössze hat ember választja el a kedves olvasót (az Interneten) például egy tajvani webezőtől, egy amerikai file-cserélőtől vagy mondjuk Linus Torvalds-tól. Legalábbis erre a megállapításra jutottak a kutatók, akik csütörtökön adták közzé eredményeiket. A Science újságban publikáltak szerint a Kolumbiai Egyetem csapata úgy találta, hogy 5 és 7 lépés között bármelyik embertől bármelyik másik emberig el lehet jutni, pusztán az azok baráti, ismeretségi köreiben meglevő kapcsolatok kihasználásával.

A kutatók arra kérték a felmérésben részt vevőket, hogy 18 teljesen idegen, ám internetező ember és saját maguk között találjanak kapcsolatot online ismeretségi köreik felhasználásával – ekkor kapták azt (a bevezető ismeretében már korántsem meglepő) eredményt, hogy alig pár egyénen keresztül el lehet jutni a célszemélyekhez. A kutatás jól illusztrálja, hogyan működnek a társadalmi hálózatok, illetve hogy tényleg ˝van valami˝ a globalizációban. ˝Az Internet csak egy eszköz, minden a társadalmakról szól.˝ – mondta Duncan Watts, a kutatás vezetője.

A kísérlet során még egy horvátországi és egy indonéziai ember között is sikerült kapcsolatokat kimutatni. Amikor Watts-nak felvetették, hogy talán nem jól válogatták meg a mintát, közölte, hogy a szóban forgó egyént éppenséggel nagyon jól ismeri. Elmondta, hogy semmi különös nincsen benne, nem utazik sokat, nincsen hatalmas kapcsolatrendszere – egyszerűen el kell fogadni, hogy igenis ilyen rövid két ember között a kapcsolat.

Természetesen egy ilyen kísérletet nem lehet végrehajtani kevés résztvevővel, hiszen így nagyon nehéz lenne bebizonyítani azt, ami a kutatóknak sikerült. Ám a több mint 61 ezer ember részvételével zajlott kutatás ekkora háttérrel már elegendő ˝terepnek˝ tűnt. Nemcsak az Egyesült Államok területén levő internetezőket vonták bele a kutatásba: összesen 166 országból jelentkeztek a kísérletre, melynek keretei között olyan embereket kellett elérni, mint egy leltárfelügyelőt Észtországban, egy technológiai tanácsadót Indiában, egy rendőrt Ausztráliában vagy egy állatorvost Norvégiában.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák