Connect with us

Hirdetés

technokrata

Láthatáron a platina alapú, üzemanyagcellás mobilok

Kütyük

Láthatáron a platina alapú, üzemanyagcellás mobilok

A platinát tartalmazó mobiltelefonok várhatóan már a jövő évben meg fognak jelenni a piacon, ugyanis Japán vezető mobiltelefonos szolgáltatója, az NTT DoCoMo bejelentette, hogy 2004-ben megkezdi azon első harmadik generációs mobil készülékek forgalmazását, melyek áramellátásáról már nem hagyományos akkumulátorok, hanem platina alapú üzemanyagcellák fognak gondoskodni.

A PEM (Proton Exchange Membrane) üzemanyagcellákban az elektromos vezetőképesség növelésére használnak platinát, mely anyag egymaga kiteheti egy-egy ilyen cella gyártási költségének mintegy 10-20 százalékát.

Mivel az üzemanyagcellák mind az elektronikai, mind az gépjármű iparban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, egyes előrejelzések szerint néhány éven belül jelentősen megnő majd az igény a platina, mint alapanyag iránt. A platina világpiacot jelenleg Dél-Afrika és Oroszország uralja, mely országok hosszú távon egyre komolyabb bevételi forrásokra számíthatnak a platina kapcsán.

Az NTT DoCoMo valamikor a jövő esztendőben kezdi meg első üzemanyagcellás, harmadik generációs mobiltelefonjai forgalmazását. Ezen készülékekről jelen pillanatban mindössze annyit lehet tudni, hogy a Toshiba, illetve az NEC mérnökei dolgoznak a fejlesztésükön.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés