Connect with us

technokrata

A zenecserélőket nem érdekli a jogvédelem

Kütyük

A zenecserélőket nem érdekli a jogvédelem

Az amerikai file-cserélők kétharmada – egy felmérés szerint – nagy ívben tesz arra, hogy a dalokat jogdíjkötelesek.

A Pew Internet and American Life Project múlt héten elkészült tanulmánya szerint az Egyesült Államok területén file-okat cserélők 67 százalékának, tehát a teljes peer to peer közösség picivel több mint kétharmadának nincsenek álmatlan éjszakái a szerzői jogok megsértése miatt. Ez a szám 2000-ben még 61 százalékos volt, így az elmúlt három évben egyértelműen növekvő tendenciát jelent a jogsértések számát tekintve.

A 2515 felnőtt megkérdezésével lezajlott felmérést március és május között végezte el a kutatócég – tehát még az RIAA bekeményítése előtt. Ennek során a tanulmányt létrehozók arra a megállapításra jutottak, hogy a tartalom-tulajdonosok számára tovább folytatódik a sziszifuszi küzdelem a jogsértőkkel szemben – sőt, egyre nagyobb horderejűvé válik a probléma.

A felmérés alatt megpróbálták feltérképezni az illegális file-csere demográfiai oldalát is. Ennek során fény derült arra, hogy az adott egyének havi bevételei, illetve etnikai hovatartozásai jelentősen befolyásolják a file-cseréhez való hozzáállást. Nem meglepő, hogy azon emberek, akik az átlagnál kevesebbet keresnek, sokkal inkább hajlamosak zenék letöltésére. Az évi 30 ezer dollárnál kevesebből gazdálkodó amerikai internetezők 38 százaléka vét a törvény ellen alkalmanként, míg az évente 75 ezer dollárnál többet keresők tekintetében ennek aránya már csak 26 százalék (ez a szám azonban arra is rávilágít, hogy nem pusztán anyagi okai vannak a file-letöltéseknek).

A néger és a spanyolajkú amerikaiak szintén nagyobb részben képviselik magukat a szerzői jogok megsértésében: a fenti két csoportnál ez 37 illetve 35 százalék, míg a magukat fehérnek valló internetezők körében ˝csak˝ 28 százalék. Emellett megfigyelték azt is, hogy a diákok a zeneletöltések éllovasainak tekinthetők.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák