Connect with us

technokrata

Mégsem nagy üzlet az online zeneértékesítés?

Kütyük

Mégsem nagy üzlet az online zeneértékesítés?

A Jupiter Research felmérése szerint az Interneten való zeneértékesítés a korábban prognosztizáltnál gyengébben teljesít, a bevételeket tekintve.

A kutatócég a mostani, borús elemzés ellenére is az ˝iparág˝ fellendülését jósolja: a Jupiter szerint 2008-ra már 3,3 milliárd dolláros piacot fog jelenteni az online zenekereskedelem. Igaz, jelentősen árnyalja a képet, ha figyelembe vesszük, hogy 2001-ben még azt prognosztizálták: 2006-ra 5,5 milliárdosra nő a piac (tavaly ezt 2007-re és 5,1 milliárd dollárra módosították). A 3,3 milliárd dollár öt év alatt a jelenlegi érték megháromszorozódását fogja jelenteni: 2003-ban ugyanis kevesebb mint 1 milliárd dollárt jelent az éves dalértékesítés az USA-ban. Az online CD-eladások továbbra is stagnálnak (idén ennek a várható piaca körülbelül 750 millió dolláros lesz).

Talán Lee Black, a Jupiter egyik elemzője adta az elmúlt évek egyik legkorrektebb és leginkább átfogó elemzését, amikor a következőket közölte a nyilvánossággal: ˝Az ipar problémája összetett: hátrányt jelent a demográfiai változás, a CD életciklusának végéhez való közeledés, a kalózkodás és az erős versenyhelyzet is.˝

Az Apple által indított fizetős zeneletöltés ugyan felkavarta az állóvizet, de a Jupiter szerint idén még így is csak közel 80 millió dolláros bevételre lehet számítani a teljes digitális eladásokból (letöltések és előfizetések). Ennek okaként ismét azt jelölte meg a kutatócég, mint tavaly (és azelőtt): a felhasználók igényeinek nem felelnek meg a fizetős szolgáltatások nyújtotta lehetőségek. Ráadásul a jogvédő szervezetek peres akciói is inkább csak azokat riasztják el, akik hajlandóak lennének fizetni.

Nálunk sincsen másként

Nem jobb a helyzet Európában sem. A Jupiter egy másik elemzője, Mark Mulligan szerint az öreg kontinens online zenepiaca már évekkel ezelőtt ˝beragadt˝ a kezdeti stádiumba. Mulligan szerint azonban hamarosan elmozdulás várható e téren (ennek egyik előszele lehet, hogy az EMI Recorded Music nemrég hozta meg döntését: az általa terjesztett dalok nagy része online is elérhető lesz).Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle