Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sex.com: a 65 milliót érő, ellopott domain esete lezáródik?

Kütyük

Sex.com: a 65 milliót érő, ellopott domain esete lezáródik?

A figyelemfelkeltő, rövid név miatt kétségkívül nagy lehetőségekkel jár a sex.com URL birtoklása. Még évekkel ezelőtt azonban egy ügyes trükkel ellopták azt eredeti tulajdonosától, aki aztán peres eljárást indított. A bíróság pedig meghozta döntését.

Gary Kremen volt az, aki az Internet hőskorában elsőként beregisztrálta a Sex.com webcímet. Az 1994-ben bekövetkezett esemény után azonban nem sokáig tudta kiélvezni a domainnév jelentette előnyöket, mivel a Network Solutions nevű szolgáltató (akinél Kremen regisztrált) elvette tőle. Mégpedig azért, mert 1995-ben a börtönviselt, ám kellő ravaszsággal megáldott Stephen Cohen írt a szolgáltatónak egy levelet (Kremen nevében), hogy lemond az URL jogairól Cohen (azaz saját maga) javára. Kremen cége, az Online Classfields ugyanis nem rendelkezik Internet-hozzáféréssel (indokolta meg álnokul a kérést Cohen), ezért ˝mondott le˝ a Sex.com-ról. A Networks Solutions pedig bárminemű ellenőrzés nélkül teljesítette a kérést, így Kremen hoppon maradt. Cohen pedig közel 40 millió dollárt keresett a domain birtoklásával az ezt követő években.

Kremen természetesen nem hagyta annyiban a dolgot, beperelte Cohent és a szolgáltatót is – a bíróság azonban kimondta a Network Solutions ártatlanságát, arra hivatkozva: a domain nevek nem minősülnek kézzelfogható tulajdonnak. A börtönviselt URL-tolvaj ellen viszont megnyerte a 65 millió dolláros pert, mire ez utóbbi nemes egyszerűséggel felmarkolta az addig összegyűjtött pénzt és elhagyta az USA-t (meg sem állt a napsütötte Mexikóig). Kremen ezt követően a birtokába visszatért Sex.com-on 50 ezer dolláros díjat ajánlott fel annak, aki Cohent kézre tudja keríteni (ezidáig nem sikerült senkinek).

Fordulat az ügyben

A feljebbviteli bíróság egyik tagja azonban úgy döntött, hogy Kremennek van igaza: tulajdona volt a Sex.com, amit Cohen egyszerűen ellopott – ezért pedig a Networks Solutions (is) felelős. Alex Kozinski bíró ítélete nyomán a domainnevek ugyanolyan tulajdonná váltak, mint mondjuk egy autó, vagy egy ház, vagy bármilyen, kézzelfogható tárgy. Az ügy egyébként Hollywood forgatókönyv-íróit is megihlette.

Időközben azonban a Networks Solutions megszűnt – illetve felvásárolta a Verisign. Ezzel azonban ez az ügy is a ˝nyakába szakadt˝ – így valószínűleg az USA-beli cég lesz majd kénytelen a felvásárolt vállalat sarát eltakarítani. Ez pedig az idő múlásával még akár több is lehet, mint 65 millió dollár…



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés