Connect with us

technokrata

File-cserélők a bíróságon: elkészült az elsőkörös lista

Kütyük

File-cserélők a bíróságon: elkészült az elsőkörös lista

Már megtekinthető, hogy kikre vár a törvény szigora – az RIAA összeállította első listáját azon felhasználókról, akiket mindenképp bíróság elé akar citálni.

Az RIAA, a szerzői jogok betartatásáért küzdő amerikai szervezet több mint 900 idézést küldött szerte az USA-ban székelő Internet-szolgáltatóknak. Azt szeretné ugyanis elérni, hogy az ISP-k adják ki az IP-cím alapján beazonosított felhasználók személyes adatait – ezen internetezők ugyanis illegálisan kínáltak letöltésre zenei tartalmakat olyan file-cserélő hálózatokon, mint például a Kazaa vagy a Grokster.

A Washington DC-ben jogi útra terelt eljárás elé néző felhasználók már most, még az idézések kézhezvétele előtt meg tudják tekinteni, fent szerepelnek-e az RIAA által összeállított első listán, vagy sem. A szövetségi bíróságon pihenő dokumentum ugyan csak pénzért férhető hozzá (az úgynevezett PACER rendszerben), ám az Interneten egy részét bárki megtekintheti. A listán egyébként nem szerepelnek valós nevek, pusztán a file-megosztó hálózaton használt becenevek, a felhasználó Internet-szolgáltatója, IP címe illetve a védett anyagokból minták, amiket a felhasználó megosztott a Világhálón.

A lista egy részlete megtekinthető az alábbi linken.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle