Connect with us

Windows Server 2003: 300% növekedés, a Linux kárára is

Kütyük

Windows Server 2003: 300% növekedés, a Linux kárára is

Egy most megjelent tanulmány szerint az utolsó három hónapot tekintve 300 százalékkal bővült a Windows Server 2003 részesedése a website-okat üzemeltető rendszerek között – a felhasználók nem egyszer a Linux kárára váltottak.

A Microsoft ezen operációs rendszere nagy léptékben terjed a felhasználók között, gyakran a nyíltforrású Linux OS-ek kárára, állítja a Netcraft egy jelentése. Az elmúlt hónapban megtriplázódott a Windows Server 2003 operációs rendszerek által hostolt website-ok mennyisége, a Netcraft felmérése szerint 88.400-ra nőtt ez a szám. Ennek egy jelentős része nem a korábbi Windows-okat lecserélők közül került ki: a jelentés szerint mintegy 5 százalék, azaz körülbelül 8000 webhely rendelkezett a csere előtt Linux-alapokkal.

Még egy kis statisztika: a Microsoft legújabb szerver operációs rendszerére váltók 43 százaléka egy korábbi Windows-ról (főként Windows 2000-ről) upgrade-elt, 42 százalékuk új a piacon, míg körülbelül 1 százalékra tehető azok száma, akik korábban sem Windows-t, sem Linuxot nem használtak, hanem egyéb rendszer(ek)ről váltottak.

Az egész piacot nézve még korántsem mondható hatalmasnak ez a részesedés, hiszen csak a Microsoft szoftverek 4,7 millió aktív website-ot hostolnak – a többnyire Linuxon vagy UNIX-on futó Apache ezzel szemben 13,2 millió webhely működéséért felelős. Ha már általános statisztika, akkor érdemes megemlíteni a BSD-t is, amely a felmérés pillanatában 4 millió website-ot hostolt (ezek közül körülbelül 2 millió aktív).Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom