Connect with us

technokrata

Visszaesőben a zene- és a filmcsere – háttérben a jogvédő szervezetek?

Kütyük

Visszaesőben a zene- és a filmcsere – háttérben a jogvédő szervezetek?

Az elmúlt pár hétben érezhető módon visszaesett a file-csere mértéke, nyilatkozott egy, az ilyen forgalmat monitorozó cég. Ennek okaként az RIAA agresszív fellépését jelölte meg – de igaza van-e?

Előzmények

Pár hónapja írtuk, s azóta számos alkalommal utaltunk arra, hogy egy bírósági döntés értelmében a file-cserélő szoftverek legálissá, a jogdíjmegfizetést kerülő magatartás viszont büntethetővé vált. Ennek következtében az amerikai RIAA bejelentette, hogy file-cserélők ezreit kívánja bíróság elé citálni, példát statuálva (hiszen tízmilliókat nem idéztethet be).

Írtunk az ez ellen fellépő megoldásokról is: a különálló programként elkészült PeerGuardianról, amely képes blokkolni a jogvédő szervezetek kíváncsiskodását, vagy az egyes hálózatokban, szoftverekben meglevő lehetőségekről (Freenet, Kazaa Lite) is. Úgy tűnik, ezekre nagy igény mutatkozik, amit két trend igazol: a ˝védelmet˝ használók számának gyors növekedése, és a file-csere mértékének csökkenése.

Mi az oka a csökkenésnek?

A Nielsen/Netratings szerint ugyanis közel 15 százalékkal mérséklődött június vége óta az illegális állománycsere aktivitása. A webforgalmat monitorozó cég szerint ennek hátterében a már korábban említett RIAA bejelentés áll. Ám ezen trend oka lehet az is, hogy a világ északi féltekéjén kitört a nyár, sokan mennek szabadságra, vakációra; még az egyre terjedő vezetékmentes és mobil internetezés lehetőségei mellett is érződik a számítógéptől elszakadni vágyók ˝offline-olódása˝.

Michael Weiss, a Streamcast Networks (Morpheus) vezérigazgatója elmondta, hogy az ő mérésük eltér a Nielsen/Netratings eredményeitől. Weiss közölte, hogy nem tapasztaltak említésre méltó csökkenést az elmúlt két-három hét alatt. A vezérigazgató egyúttal közzétette: logjaik szerint napi 250 ezer egyedi felhasználó keresi fel a hálózatot, akik a korábbi szokásokkal ellentétben hosszabb ideig maradnak online.

A Nielsen/Netratings ezzel szemben a június 29-i hét végén mért 272 ezres táborral szemben a július 6-án záródott héten már csak 231 ezer egyedi felhasználóról tudott beszámolni. Hasonló csökkenést látott a Kazaa hálózatában is, amely – szerintük – egy hét alatt a korábbi 6,5 milliós táborból közel egy millió felhasználót vesztett. A nyár hatása teóriát látszik alátámasztani az a mérés, mely szerint az AOL azonnali üzenőprogramját használók száma is csökkent ezen időszak alatt, hozzávetőleg 9 százalékkal.

Felhasználó identitások elrejtése – fokozódóban

Mikor megkérdezték Jonathan Lamy-t, az RIAA egyik szóvivőjét szervezete alkalmazta keresési eljárásáról, nem kívánt részletekbe bonyolódni. Azt azonban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy véleményük szerint az is büntetésre számíthat, aki megpróbálja kijátszani a jogsértést észlelő metódusokat. Ezzel a szervezet megpróbálta elvenni a kedvét a file-cserélőknek attól, hogy azok megpróbálják kiküszöbölni az RIAA kutakodását.

Úgy tűnik azonban, hogy a RIAA hosszútávon megint csak vesztésre áll: a Streamcast Networks is bejelentette, hogy file-cserélő Morpheus szoftverének következő változata már lehetővé leszi a file-ok fel-, illetve letöltését proxy szervereken át. Ezzel gyakorlatilag teljesen elrejthető a kutató szemek elől a tartalmak eredeti helye. Ezen alkalmazásokra szüksége is lesz azoknak, akik nagy mennyiségű adatforgalmat generálnak, mert az RIAA bejelentette, hogy már jelenleg is sok információval rendelkeznek a különösen nagy jogsértést elkövetőkkel szemben – s ezt az adatbázist folyamatosan növelik. A szervezet kijelentette azt is, hogy az első szerzői jogok megsértéséért indított perek a következő hónapban megindulhatnak.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák