Connect with us

technokrata

Szoftverfrissítés oldja meg az SMS mizériát?

Kütyük

Szoftverfrissítés oldja meg az SMS mizériát?

A Nokia 3310-es és 3410-es készülékeken részben megoldódott az ékezetes SMS üzenetek problémája: a mobilok legújabb szoftverváltozata ismét lehetővé teszi a Unicode kódolás kikapcsolását, így a magyar szöveget tartalmazó üzenetek már nem rövidülnek hetven karakterre – adta hírül az Index.

A megoldásra vezető petíció névtelen szerzője örül a változásnak, amelyet szívesen látna a Nokia többi készülékén is.

A Nokia weboldala szerint az új szoftververzióban az Üzenetbeállítások menüben teljes és a csökkentett mód közül lehet választani. Ez utóbbi az esetében a készülék a hosszú ékezetes karaktereket (á, í, ó, ő, ú, ű, kis- és nagybetű) hagyományos GSM-karakterekké alakítja át, és ekképp is küldi el, így továbbra is lehet használni a prediktív szövegbevitelt. A mobilgyártó szerint az Unicode kikapcsolásához az 5.30-asnál régebbi szoftverváltozatokat frissíteni kell a Nokia mintaboltok valamelyikében. A szoftverek verziója a *#0000# beütésével ellenőrizhető.

A március elején kipattant botrány, melyről az Index is beszámolt, egy felháborodott felhasználó online petíciójával kezdődött, amelyben azt kérte a Nokiától, hogy tegye vissza a készülékbe a Karakterválasztás menüpontot. A finn mobilgyártó ugyanis számos készülékéből, illetve azok szoftverfrissítéséből törölte ezt az opciót, ezért a felhasználók már nem dönthették el, hogy GSM vagy Unicode kódolást akarnak-e használni. A telefonok egyetlen ékezetes betű beütésével automatikusan az utóbbit választották, és ez rövidebbé tette az üzeneteket. Bár a petíció elsősorban a Nokia készülékeivel foglalkozott, az Unicode problémája számos más gyártót érint.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség júniusban megállapította: a gyártók nem követtek el jogsértést. Indítója ennek ellenére eredményesnek tartja a petíciót, hiszen a szolgáltatók utólagosan értesítették a mintegy ötvenezer készüléktulajdonost a változásokról. Információnk szerint az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottsága által kezdeményezett törvénymódosítás arra kötelezné a szervizeket, hogy tájékoztassák a felhasználókat azokról a változásokról, amelyek a szoftverfrissítést követően anyagi hátrányt okozhatnak a felhasználóknak – olvasható az Indexen.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom