Connect with us

technokrata

A TETRA hálózatok egyre elfogadottabbá válnak a professzionális területeken

Kütyük

A TETRA hálózatok egyre elfogadottabbá válnak a professzionális területeken

A Tecnomen Paging ideális kiegészítést kínál a digitális TETRA rendszerhez, mellyel biztonságos mobil kommunikációt nyújt szerte Európában.

A TETRA (Terrestrial Trunked Radio) a professzionális fővonalas rádió modern változata. A digitális technikára épülő TETRA számos előnyt nyújt a korábbi analóg rendszerekhez képest. Az Európai Szabványügyi Hatóság által szabványosított vezeték nélküli technológia lehetővé teszi a résztvevők hitelesítését , valamint a hang-és adatforgalom kódolását. Ennek köszönhetően a TETRA rendszerek a lehető legnagyobb biztonságot nyújtják, ami a professzionális területeken alapvető fontosságú. Digitális szabványként kiváló hangminőséget, gyors kapcsolatot és nagyfokú rugalmasságot is biztosítanak, ennél fogva a TETRA rendszerek fővonalas és közvetlen üzemmódban is működnek.

A magáncégek mellett a helyi közlekedési vállalatok, biztonsági szolgálatot ellátó hatóságok és szervezetek (rendőrség, mentési szolgálatok) egyre inkább támaszkodnak a TETRA rendszerekre. Írországban és Nagy-Britanniában a biztonsági szervezetek már ezzel a szabvánnyal dolgoznak. Belgiumban egy A.S.T.R.I.D. nevű országos projekt zajlik, amely a Tecnomen Paging rendszer integrálásának köszönhetően egységes kommunikációs infrastruktúrát biztosít az összes mentési és biztonsági szolgálatnak. A Schengen-i Egyezménnyel az összes EU tagállam kötelezettséget vállalt egy nemzetek feletti hatékony kommunikációs infrastruktúra felállítására biztonsági szolgálatai számára. Az EU politikai bővítésével új lehetőségek nyílnak Csehország, Magyarország, Lengyelország, a Szlovák Köztársaság, Szlovénia, Litvánia, Lettország és Észtország mentési és biztonsági szolgálatai számára.

A Varsói Rendőrség 2001-ben már bevezetett egy, az európai TETRA szabványra épülő továbbfejlesztett digitális rádió kommunikációs rendszert, bár Lengyelországnak más EU tagjelölt országokhoz hasonlóan az EU csatlakozással fejlesztenie kell közbiztonsági- és mentési szolgálatait (tűzoltóság, határőrség, rendőrség, mentők).

A Tecnomen Paging integrálása a TETRA hálózatba

Nem mindig szükséges, hogy az összes TETRA felhasználó fel legyen szerelve az összes funkcióval. Az egyszerű riasztási funkció gyakran elég. Különösen a mentési szolgálatok (tűzoltóság, technikai segítséget nyújtó szervezetek) alkalmaznak nagy számú tiszteletbeli és önkéntes embert, akiket késkeledés nélkül kell értesíteni különösen nagyobb akciók esetében, mint például az utóbbi években gyakran előfordult áradások, vagy nagyobb tűzesetek. Ilyenkor a paging a TETRA hálózat kiegészítő szolgáltatásaként működik. A Tecnomen Paging előnye a kézi eszközökhöz képest az, hogy vevőkészülékek lényegesen olcsóbbak a kézi eszközöknél, és hogy a paging a múltban is megbízható kommunikációs eszköznek bizonyult, vagyis az alkalmazottak továbbra is egy általuk már jól ismert eszközzel dolgozhatnak. További előny, hogy a paging kíváló beltéri elérhetőséget nyújt, az úgynevezett “mínusz egy szintet”. Ez azt jelenti, hogy akár az alagsorban tartózkodó felhasználók is elérhetőek a pageren keresztül.

A Tecnomen Paging Rendszer ideális kiegészítést kínál

A digitális TETRA rendszer kiegészíteseként a finn Tecnomen teljes paging rendszert kínál a professzionális rádió alkalmazásokhoz. ˝Megoldásunk könnyen implementálható a már meglévő TETRA rendszerbe vagy önálló rendszerként is működtethető˝ – mondta Janne Luntta a Tecnomen Professzionális Paging menedzsere. ˝A Paging megoldás az összes olyan általános alapszolgáltatást nyújtja mint a csengőhang, numerikus- és alfanumerikus paging vagy a transzparens adat paging. A felhasználók zárt felhasználói csoportként (CUG), vagy csoporthívásként is elérhetőek. A mentési szolgálatok számára különösen fontos, hogy összesen 31 előre meghatározott üzenetet lehet elmenteni és azonnal szétküldeni az adott helyzettől függően. A paging rendszer teljes mértékben integrált a TETRA hálózatba, így támogatja a TETRA saját SDS (Status and Short Data Service) szolgáltatását. Ez azt jelenti, hogy a pager az SDS képes TETRA eszközök által küldött üzeneteket is képes fogadni. Ezen felül a rendszer hagyományos telefon vagy vezetéknélküli hálózatokhoz alkalmas interfésszel is felszerelt – a pager a telefonon (alanóg vagy ISDN), internet, WAP, e-mail vagy SMS-en keresztül küldött paging üzeneteket is képes fogadni. A TETRA hálózattal felállított Tecnomen paging hálózat országszerte nyújt elérést. A bázisállomások és a transzfer hálózatok a TETRA hálózatba integráltak, amely további költségmegtakarítást eredményez.

Tecnomen Paging Rendszer a belgiumi A.S.T.R.I.D projekthez

Belgium az első ország, amely országos szintű A.S.T.R.I.D hálózatot állított fel egy párhuzamos Tecnomen Paging rendszerrel. ˝A paging szolgáltatások TETRA rendszerbe történő integrálása nem okozott problémát˝ – foglalta össze Janne Luntta. A paging rendszer valós időben köti össze a résztvevőket az egész rendszerrel. Belgiumban a felhasználók száma 40.000, akik a Rendőrség, Polgári Védelem, Vámhivatal, Mentőszolgálatok, Nemzetbiztonsági Hivatal tagjai. A legfontosabb cél: a lehető legnagyobb biztonság és a rendszer hozzáférhetősége.

A belga felhasználók teljes mértékben elégedettek. ˝A Tecnomen Paging integrálása lehetővé tette számunkra a rugalmas kommunikációs infrastruktúra fenntartását és a költségek jelentős csökkentését˝ – mondta Christophe Gregoire az A.S.T.R.I.D. felelős projekt menedzsere. Belgium úttörő szerepet játszik a professzionális vezetéknélküli rendszerek integrálásában. Következő lépésként a rendszert elérhetővé lehet tenni a nagyközönség, valamint olyan szervezetek számára, mint a Vörös Kereszt, magán mentőszolgálatok, pénzszállító cégek, tömegközlekedési vállalatok.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle