Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új keresési algoritmust fejleszt a Microsoft – véged van Google?

Kütyük

Új keresési algoritmust fejleszt a Microsoft – véged van Google?

Nemrég szakmájuk elismert tekintélyeinek számító tudósokat fogadott fel Redmond, hogy egy olyan algoritmust alkossanak meg, amellyel komolyan versenyre tudnak kelni a Google-lal.

Egy ideje már éleződik a helyzet az internetes keresőszolgáltatások terén: április elején úgy nyilatkozott Bob Visse, az MSN termékmenedzsere, hogy egyre inkább versenytársként tekintenek a Google-ra. Már akkor bejelentették, hogy jelentős befektetéseket eszközölnek azért, hogy jobb keresőmotort alkossanak riválisuknál, részleteket abban az időben azonban nem lehetett tudni. Nem sokkal a Microsoft bejelentése után a Yahoo is megmozdult: a portálgigász felfrissítette webes keresőjét.

Mindeközben a Google továbbra is tartotta pozícióját: napi közel 120 millió keresést bonyolít weboldalán keresztül. Ehhez képest a Yahoo a maga 45 milliójával csak a második helyre tudott felkapaszkodni, s őt a piac alig 10 százalékának megszerzésével követi az MSN. A rangsor felborítását ígéri ugyanakkor a Microsoft napokban történt lépése.

Többéves tervbe vágta ugyanis a Microsoft a fejszéjét, közölte a Microsofton belül működő Theory Group vezetője, Jennifer Tour Chayes az ötödik nemzetközi ipari és alkalmazott matematikai kongresszuson. Kiderült, hogy az MSN keresõrendszerének alapját jelentő Inktomi technológiát akarják leváltani. Ez azért is vált fontossá, mert a Yahoo pár hónapja megvette az Inktomit. Ekkor jött az elhatározás, hogy a Microsoft saját maga fejlesszen ki egy új, független rendszert. Ennek eredménye volt a júniusban bemutatott MSNBot nevû keresõprogram – a tudósok szerződtetésével pedig ezt a vonalat kívánták erősíteni.

A projekt eredményei azonban akár sokat is várathatnak magukra: Chayes elmondása szerint akár 50 évbe is beletelhet, mire hasznát láthatják a munkának. Hogy ez valamivel azért gyorsabban menjen, a világ legrangosabb matematikai kitüntetéseit (Wolf Medal, Field Medal) birtokló tudósokat szerződtettek.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés