Connect with us

technokrata

Vezetékesről olcsóbban lehet majd Westel mobilokat hívni

Kütyük

Vezetékesről olcsóbban lehet majd Westel mobilokat hívni

A Hírközlési Döntőbizottság (HDB) döntése értelmében mintegy tíz százalékkal csökkennek a vezetékes telefonhálózatokból a Westel Mobil Rt. hálózatába irányuló hívások végződtetési költségei – adta hírül az Index.

A végződtetési díjak csökkentése az Informatikai és Hírközlési Minisztérium június végi rendelete szerint meg kell hogy jelenjen a vezetékes szolgáltatók tarifáiban. Így a hírközlési döntőbizottság számításai szerint a fogyasztók éves szinten hárommilliárd forintot takaríthatnak meg.

A vezetékes hálózatokból a mobil hálózatokba, így a Westel hálózatába irányuló hívások tarifáit a vezetékes szolgáltatóknak kell kihirdetniük. A csökkentés augusztusban következhet be, addig ugyanis a vezetékes szolgáltatóknak módosítaniuk kell az összekapcsolási szerződéseiket a Westellel.

A HDB döntése szerint a csúcsidőben a Westel által a vezetékes hálózatokból érkező hívások nettó végződtetési díja percenként 45,15 forintról 40,50 forintra, csúcsidőn kívül 25,15 forintról 22,50 forintra csökken. A Matáv jelenleg érvényes Bázis díjcsomagja szerint a Westel hálózatba irányuló hívások bruttó ára percenként 75, illetve 50 forint. A Pannon GSM hálózatába irányuló hívások ára 78,75 forint, illetve 47,50 forint, míg a Vodafone hálózat hívása percenként bruttó 76,25 forintba, illetve 56,25 forintba kerül.

A Hírközlési Döntőbizottság korábbi határozata szerint a Westel és a Pannon GSM is úgynevezett jelentős piaci erővel bíró szereplő lett az összekapcsolási piacon. E döntés szerint mindkét szolgáltatónak a hosszú távú, előremutató különbözeti költségek (LRIC) modellje alapján kellene kialakítaniuk a vezetékes hálózatokból fogadott hívások végződtetési díját.

A HDB döntését a Pannon GSM a fővárosi bíróságon megfellebbezte, a bíróság pedig felfüggesztette a HDB döntés végrehajtását és a felfüggesztés annak ellenére érvényben van ma is, hogy a elsőfokon a bíróság a HDB-nek adott igazgat. A Pannon a Legfelsőbb Bírósághoz fordult az ügyben, amelynek döntése késő ősszel várható, mondta Frischmann Gábor. Az elnök szerint így féloldalas helyzet alakult ki, de a fix-mobil végződtetési díjak évek óta tartó vitájának első fordulója lezárult.

Tompa Ferenc, a Westel szabályozási igazgatója szerint a Westelre nézve hátrányos helyzet alakult ki azzal, hogy a Pannonnak egyelőre nem kell csökkentenie a végződtetési díjait. Tompa elmondta: a Westel tulajdonosai elvárják, hogy a 3 milliárd forintos bevétel kiesést a Westel kompenzálja, azt azonban, hogy erre hogyan kerülhet sor, nem fejtette ki.

A HDB mostani döntése az első olyan eset, amikor, a bizottság maga hirdet ki tarifákat az Európai Uniós piaci átlag alapján. Erre azért kerülhetett sor, mert a Westel bár beadta, de visszavonta LRIC ajánlatát.

A HDB a 2002-es EU fix-mobil átlag alapján alakította ki a Westel által alkalmazható díjakat, amelyek így – a bázisul szolgáló 2002-es átlagos forint/euró árfolyam alapján – az EU-átlaghoz közeli szintre kerültek. Az EU-átlag 2002-ben 18,69/perc eurócent volt, a három magyarországi szolgáltató végződtetési díjainak átlaga pedig eddig 19,13 eurócent volt – olvasható az Indexen.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle