Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szélessávú Internet-hozzáférés: megosztva még keresni is lehet rajta

Kütyük

Szélessávú Internet-hozzáférés: megosztva még keresni is lehet rajta

Az USA-ban jelentősen mérsékelhető az internetezés költsége a Speakeasy nevű, szélessávú Internet-csatlakozást biztosító cég új ajánlata révén, mellyel a felhasználók pénzért tovább oszthatják a Világhálóhoz való hozzáférésüket.

Mini Internet-szolgáltatóvá válhatnak a Speakeasy ügyfelei, amennyiben élnek a cég által biztosított lehetőséggel, és szomszédaik számára lehetővé teszik a Világhálóhoz való hozzáférést. A találó NetShare nevű program keretei között ugyanis a Seattle-i ISP arra buzdítja előfizetőit, hogy értékesítsék újra Internet-hozzáférésüket, ezzel csökkentvén saját, internetezésre fordított számlájuk összegét. No persze nem a hagyományos, kábeles megoldással, hanem vezetékmentes technológiával.

Elsőre ez maguknak az érintetteknek is furcsán hatott, hiszen egyik ISP sem szereti, ha egy ügyfele mások számára is elérhetővé teszi Internet-csatlakozásának használatát; ebben az esetben ugyanis nincsen bevétele az újabb internetezőből. A Jupiter Research elemzői azonban nagyszerű megoldásnak találták a Speakeasy ötletét, hiszen így tovább terjeszthető a Wi-Fi hozzáférések révén a szélessávú Internet-csatlakozás, anélkül, hogy költséges kábelezéssel kellene kialakítani új (DSL) vonalakat. Igaz, mivel egy sávszélességet használnak továbbra is az ügyfelek, ezért ha egyszerre többen csatlakoznak fel, az csökkenti az átviteli sebességet.

Természetesen a szolgáltató mindezt nem pusztán emberbaráti szeretetből teszi: miközben arra bíztatja ügyfeleit, hogy havi 20-100 dollárért (a Speakeasy eredeti ügyfele határozza meg, mennyiért) mások számára is tegyék elérhetővé az internetezés lehetőségét, a számlák kezelését a kezében tartja. Szintén az ISP biztosítja az alapvető szolgáltatásokat, mint például az e-mail postafiókok elérését. Ám az így befolyt összegek felét megkapja az eredeti ügyfél (nagyon szétaprózni a fent említett sávszélesség csökkenés miatt nem érdemes), ami jócskán mérsékelheti a havi számlát.

Egy ilyen vezetékmentes hálózati csatlakozás létrehozásához egy körülbelül 80 dolláros befektetésre van szükség, ami tulajdonképpen a router és az egyéb eszközök ára. Egy ehhez való csatlakozáshoz pedig mindössze egy átlagosan 40 dollárba kerülő Wi-Fi kártya szükségeltetik – szinte biztosra lefogadható, hogy a tengerentúlon hamarosan gyors terjedésnek fog indulni a módszer.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés