Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobiltelefon alapú közlekedési forgalomfigyelő rendszer

Kütyük

Mobiltelefon alapú közlekedési forgalomfigyelő rendszer

Finnországban új módszert vezettek be a közlekedési forgalom figyelésére, illetve a dugók minden korábbinál pontosabb előrejelzésére: egy speciális rendszer folyamatosan figyeli az úton levők mobiltelefonjai által kibocsátott jeleket, melyből pillanatok alatt megállapítja, hogy egy-egy útszakaszon nagyjából mekkora az aktuális forgalom.

Az új rendszert a finnországi Műszaki Kutató Központ fejlesztette ki, és elsőként Helsinkiben, illetve a város környékén vetette be.

A Műszaki Kutató Központ munkatársai elmondták, hogy a mobiltelefon alapú közlekedés felügyeleti rendszer révén sokkal pontosabb tanácsokat lehet majd adni az autósoknak, hogy úticéljaikat merről érdemes megközelíteniük, ha nem szeretnének dugóba kerülni. A technológiával kapcsolatban eddig elvégzett tesztek a kutatók szerint rendkívül bíztatóak, és amennyiben minden jól megy, akkor a közeljövőben Finnország számos régiójában be fogják indítani az új rendszert.

A hagyományos forgalomfigyelő rendszerek általában úgy működnek, hogy egy kamera van elhelyezve az út mellett, mely a megfelelő kiegészítő berendezések segítségével megszámolja, hogy adott idő alatt hány gépjármű halad el előtte. A most bejelentett mobiltelefonos rendszer ezen korábbi kamerás megoldásokhoz képest többek közt annyiban nyújt többet, hogy képes megállapítani, egy-egy autó adott idő alatt mekkora utat tesz meg a forgalomban. A kutatók elmondták, hogy a rendszer nem képes száz százalékos pontossággal üzemelni, hiszen egy harminc mobil tulajdonost szállító buszt harminc külön járműnek érzékel, azonban az új technológia ezzel együtt is nagyon ígéretesnek mutatkozik.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés