Connect with us

technokrata

A volt szovjet köztársaságokat nem érdekli az Internet

Kütyük

A volt szovjet köztársaságokat nem érdekli az Internet

A két legnagyobb volt szovjet állam, Oroszország és Ukrajna nem áll fényesen az Internet-használati szokásokat, illetve a Világháló alkalmazásának terjedését tekintve.

Ukrajnában – az elmúlt két évet tekintve – alig nőtt az Internetet használok száma: mindössze 8 százalékra bővült, a korábbi 5 százalékról. A kijevi nemzetközi szociológiai intézet által júniusban 110 településen, 2062 megkérdezett körében elvégzett felmérés szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint legtöbbet a városokban interneteznek, itt a felhasználók aránya a vizsgált időszakban 6 százalékról a teljes minta egytizedéig emelkedett. A nemzetközi trendeknek megfelelően a városi lakosságon belül a 18 és 45 év közöttiek körében nőtt legnagyobb mértékben, 9 százalékról 15 százalékra, az internetezők aránya.

Az ukránok közül 74 százalékuk csak a munkahelyén, 13 százalékuk csak otthon, a többiek otthon és a munkahelyen egyaránt használják a Világhálót. A felmérést készítők szerint Ukrajnában sokkal kevesebben jutnak az Internet-hozzáféréshez, mint a fejlett országokban, az ukrán helyzet leginkább az oroszországi, a brazíliai vagy argentínai arányoknak felel meg.

Apropó, ha már Oroszország: a felnőtt lakosság 12 százaléka használta legalább egyszer az Internetet, de többségük nem is kíván megismerkedni a Világhálóval – derült ki egy reprezentatív közvélemény-kutatásból. A nagykorú oroszok körében végzett felmérés szerint a felsőfokú végzettségűek körében a legnagyobb az internetezők aránya (38 százalék). A kutatásban részt vett alanyok hozzávetőleg fele csatlakozik otthon a Világhálóra, másik felük a munkahelyén használja ki ezt a lehetőséget.

Hasonló a helyzet az internetes vásárlások tekintetében is: mindössze 4 százalékos az Interneten vásárolók száma, igaz, a diplomások 15 százaléka már élt ezzel a lehetőséggel. A Világhálón leginkább keresett termékek közé a mobiltelefonok, a számítógépek, a szórakoztató elektronika cikkek, CD-k, és videokazetták, a repülőgép-, és vonatjegyek, illetve az utazási irodák programjai számítanak. Az orosz felhasználók viszonylag keveset szörföznek a külföldi oldalakon: a legnépszerűbbek a yandex.ru, a rambler.ru, és a mail.ru hazai portálok.

Siralmasabb a helyzet, ha az Internetet még soha nem használók véleményét, reagálását nézzük. Ezen emberek 88 százaléka ugyanis nem is tervezi, hogy valaha is kapcsolatba kerüljön a Világhálóval. Ez főként az idős korosztályt jellemzi, a még nem internetező 18-35 évesek 64 százaléka pótolni szeretné lemaradását.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle