Connect with us

Hirdetés

technokrata

Zuhanás előtt a mobiltelefonok hívási díja?

Kütyük

Zuhanás előtt a mobiltelefonok hívási díja?

Brüsszeli uniós illetékesek lelkesen üdvözölték egy brit bíróság döntését, amely nem csak Nagy-Britanniában, de később az egész Európai Unióban megnyithatja az utat a vezetékes hálózatokról mobilhálózatokra intézett hívások költségének meredek csökkenése előtt – adta hírül az Index.

A londoni felső bíróság múlt hét végi ítélete megerősítette a brit versenyhatóság egy korábbi döntését, amely gyakorlatilag megállapította, hogy a mobilszolgáltatók túl sokat számolnak fel azokért a hívásokért, amelyek a saját hálózatukba érkeznek vezetékes hálózatokról, indokolatlanul megdrágítva az ilyen telefonbeszélgetéseket. A brit versenyhatóság felszólította valamennyi brit mobiltelefon-társaságot, hogy július 24-ig 15 százalékkal csökkentsék ezen áraikat, majd a következő három évben évente újabb 15-15 százalékkal – közölte az Index.

Noha az Európai Bizottság, az Unió legfelsőbb versenyhatósága hivatalosan nem reagált a döntésre, egy uniós illetékes az Indexnek nyilatkozva lelkesen üdvözölte a brit bíróság ítéletét: ˝Az angol bíróság döntése összhangban van a Bizottság azon elképzelésével, miszerint a mobilszolgáltatók szükségszerűen erőfölénnyel rendelkeznek a telefonhívások mobilhálózatokban való kézbesítésének piacán.˝

Jelenleg minden európai államban többe kerül vezetékes telefonról mobilt hívni, mint fordítva. Az Európai Bizottság szerint ez annak köszönhető, hogy a mobiltelefon-szolgáltatók visszaélnek piaci erőfölényükkel az adott hívások piacán (kézenfekvő, hogy ebben a tekintetben minden mobilszolgáltatónak monopóliuma van, hiszen például egyedül a Westel tudja biztosítani azt, hogy egy vezetékes telefonról Westel mobiltelefont hívjunk fel), és ezzel elriasztják a fogyasztókat attól, hogy ilyen hívásokat kezdeményezzenek.

Az egész EU-ban csökkenhet a hívások ára
A brit bíróság ítélete komoly hatást gyakorolhat arra, hogyan alakulnak az árak az Európai Unió többi részében, mert a londoni felső bíróság érvelése összhangban állt az új uniós telekommunikációs szabályozással, így precedenssel szolgálhat a többi európai állam számára. Vagyis előrevetítheti az árak csökkenését Britannia után a kontinentális államokban is. Az új telekommunikációs szabályozás ez év júliusában lép életbe az Unióban, és egy magasrangú bizottsági illetékes már korábban azt nyilatkozta, hogy az Európai Bizottság évi 15-15 százalékos árcsökkentést fog elvárni a mobilszolgáltatóktól a következő három évben ezen a területen.

Inotai G. András, európai uniós jogi szakértő szerint a döntés kiválóan mutatja az uniós versenyjog meghatározó szerepét a tagállami bíróságok előtt folyó ügyekben: ˝Az új uniós szabályozás kifejezetten előírja, hogy amikor a tagállami hatóságok arról döntenek, hogy az elektronikus kommunikációs piacok szereplői közül melyek rendelkeznek ˝erőfölénnyel˝, akkor kötelesek az Európai Bíróság által meghatározott ˝erőfölény˝ fogalmát alkalmazni, és nem dönthetnek egyéb – sokszor szubjektív vagy politikailag motivált – szempontok alapján.˝



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés