Connect with us

technokrata

Zuhanás előtt a mobiltelefonok hívási díja?

Kütyük

Zuhanás előtt a mobiltelefonok hívási díja?

Brüsszeli uniós illetékesek lelkesen üdvözölték egy brit bíróság döntését, amely nem csak Nagy-Britanniában, de később az egész Európai Unióban megnyithatja az utat a vezetékes hálózatokról mobilhálózatokra intézett hívások költségének meredek csökkenése előtt – adta hírül az Index.

A londoni felső bíróság múlt hét végi ítélete megerősítette a brit versenyhatóság egy korábbi döntését, amely gyakorlatilag megállapította, hogy a mobilszolgáltatók túl sokat számolnak fel azokért a hívásokért, amelyek a saját hálózatukba érkeznek vezetékes hálózatokról, indokolatlanul megdrágítva az ilyen telefonbeszélgetéseket. A brit versenyhatóság felszólította valamennyi brit mobiltelefon-társaságot, hogy július 24-ig 15 százalékkal csökkentsék ezen áraikat, majd a következő három évben évente újabb 15-15 százalékkal – közölte az Index.

Noha az Európai Bizottság, az Unió legfelsőbb versenyhatósága hivatalosan nem reagált a döntésre, egy uniós illetékes az Indexnek nyilatkozva lelkesen üdvözölte a brit bíróság ítéletét: ˝Az angol bíróság döntése összhangban van a Bizottság azon elképzelésével, miszerint a mobilszolgáltatók szükségszerűen erőfölénnyel rendelkeznek a telefonhívások mobilhálózatokban való kézbesítésének piacán.˝

Jelenleg minden európai államban többe kerül vezetékes telefonról mobilt hívni, mint fordítva. Az Európai Bizottság szerint ez annak köszönhető, hogy a mobiltelefon-szolgáltatók visszaélnek piaci erőfölényükkel az adott hívások piacán (kézenfekvő, hogy ebben a tekintetben minden mobilszolgáltatónak monopóliuma van, hiszen például egyedül a Westel tudja biztosítani azt, hogy egy vezetékes telefonról Westel mobiltelefont hívjunk fel), és ezzel elriasztják a fogyasztókat attól, hogy ilyen hívásokat kezdeményezzenek.

Az egész EU-ban csökkenhet a hívások ára
A brit bíróság ítélete komoly hatást gyakorolhat arra, hogyan alakulnak az árak az Európai Unió többi részében, mert a londoni felső bíróság érvelése összhangban állt az új uniós telekommunikációs szabályozással, így precedenssel szolgálhat a többi európai állam számára. Vagyis előrevetítheti az árak csökkenését Britannia után a kontinentális államokban is. Az új telekommunikációs szabályozás ez év júliusában lép életbe az Unióban, és egy magasrangú bizottsági illetékes már korábban azt nyilatkozta, hogy az Európai Bizottság évi 15-15 százalékos árcsökkentést fog elvárni a mobilszolgáltatóktól a következő három évben ezen a területen.

Inotai G. András, európai uniós jogi szakértő szerint a döntés kiválóan mutatja az uniós versenyjog meghatározó szerepét a tagállami bíróságok előtt folyó ügyekben: ˝Az új uniós szabályozás kifejezetten előírja, hogy amikor a tagállami hatóságok arról döntenek, hogy az elektronikus kommunikációs piacok szereplői közül melyek rendelkeznek ˝erőfölénnyel˝, akkor kötelesek az Európai Bíróság által meghatározott ˝erőfölény˝ fogalmát alkalmazni, és nem dönthetnek egyéb – sokszor szubjektív vagy politikailag motivált – szempontok alapján.˝Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák