Connect with us

Hirdetés

technokrata

A kéretlen levelek elleni védekezés hiányosságai

Kütyük

A kéretlen levelek elleni védekezés hiányosságai

A nem kívánt e-mailekkel szemben az eddigi talán leghatásosabb ellenlépés a látásukban korlátozott embertársaink miatt nem terjedhet el jobban.

Nincs olyan internetező a Földön, akit ne érintene a kéretlen e-mailek özöne. Már dollár-milliárdokban mérhetők az emiatt havonta jelentkező bevétel-elmaradások vagy kiadástöbbletek. Az iparági összefogást jogi szabályozással egészítik ki, így ugyan egyre nehezebbé válik egy spammer élete, de még mindig ömlenek a kéretlen levelek.

Leleményes módszer…

Az egyik technika a spamek megszüntetésére az ezeket küldők által használt szoftverek ellehetetlenítése. Természetesen egy ember képtelen lenne napi több millió e-mailt elküldeni manuális módszerekkel, ezért olyan programot, programokat használnak, amik automatizálják, ezáltal jelentősen felgyorsítják a folyamatot. Az AI, azaz a mesterséges intelligencia, amivel ezek a szoftverek rendelkeznek, emberi mércével igencsak butának mondható, komplikáltabb feladatok elvégzésére nem képes.

Ezt használja ki az a módszer, mely az ember vizuális vagy logikai képességeit hívja segítségül a spammel szemben. Egy-egy levél elküldését ugyanis hozzá lehet kötni mondjuk egy, a szerver által véletlenszerűen választott szó felismeréséhez. Ezt többnyire valamilyen módon eltorzítják (például picit megcsavarják a tengelye körül, vagy halványabb pontok közé rejtik); ezzel az emberi szem és az elme egy másodperc töredéke alatt megbirkózik, de az automatizált szoftverek már nem képesek átvergődni ezen az akadályon.

…és a hátulütői

Az eljárás azonban rendelkezik egy komoly hátulütővel: a látásukban korlátozott vagy vak internetezők számára lehetetlenné teszi az e-mailküldést (vagy bármilyen egyéb, ehhez a technikához kötött webes szolgáltatás használatát). Egy olyan embernek ugyanis felismerhetetlen a torz szó, akinek a látása igen gyenge (vagy vak). Hasonló hátrányban vannak azok a halláskárosultak, akik egy ilyen, hangalapú védelemmel találják szembe magukat.

Megoldások

Erre a Yahoo például a következő megoldást találta: a valamilyen módon korlátozott emberek számára lehetővé teszi a ˝hagyományos˝ kitöltési eljárást. Egyetlen feltétel van csak, hogy ennek eredménye, tehát mondjuk egy kitöltött kérdőív véglegesítése, egy e-mail elküldése nem történik meg azonnal; egy 24 órás periódust követően mehet csak útjára a kérelem. Ezt azonban nem alkalmazzák mindenhol (ráadásul ez jelentősen lelassítja a szolgáltatások használatát), így a probléma tulajdonképpen megmarad.

Éppen ezért a W3C felvetette egy olyan standard létrehozását, mely mindegyik felet kielégítené (kivéve természetesen a spammereket). A konzorcium Web Accessibility Initiative csoportja foglalkozik a témával, olyan botokat fejlesztve, melyek segítik a látáskorlátozott embereket.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés