Connect with us

technokrata

A kéretlen levelek elleni védekezés hiányosságai

Kütyük

A kéretlen levelek elleni védekezés hiányosságai

A nem kívánt e-mailekkel szemben az eddigi talán leghatásosabb ellenlépés a látásukban korlátozott embertársaink miatt nem terjedhet el jobban.

Nincs olyan internetező a Földön, akit ne érintene a kéretlen e-mailek özöne. Már dollár-milliárdokban mérhetők az emiatt havonta jelentkező bevétel-elmaradások vagy kiadástöbbletek. Az iparági összefogást jogi szabályozással egészítik ki, így ugyan egyre nehezebbé válik egy spammer élete, de még mindig ömlenek a kéretlen levelek.

Leleményes módszer…

Az egyik technika a spamek megszüntetésére az ezeket küldők által használt szoftverek ellehetetlenítése. Természetesen egy ember képtelen lenne napi több millió e-mailt elküldeni manuális módszerekkel, ezért olyan programot, programokat használnak, amik automatizálják, ezáltal jelentősen felgyorsítják a folyamatot. Az AI, azaz a mesterséges intelligencia, amivel ezek a szoftverek rendelkeznek, emberi mércével igencsak butának mondható, komplikáltabb feladatok elvégzésére nem képes.

Ezt használja ki az a módszer, mely az ember vizuális vagy logikai képességeit hívja segítségül a spammel szemben. Egy-egy levél elküldését ugyanis hozzá lehet kötni mondjuk egy, a szerver által véletlenszerűen választott szó felismeréséhez. Ezt többnyire valamilyen módon eltorzítják (például picit megcsavarják a tengelye körül, vagy halványabb pontok közé rejtik); ezzel az emberi szem és az elme egy másodperc töredéke alatt megbirkózik, de az automatizált szoftverek már nem képesek átvergődni ezen az akadályon.

…és a hátulütői

Az eljárás azonban rendelkezik egy komoly hátulütővel: a látásukban korlátozott vagy vak internetezők számára lehetetlenné teszi az e-mailküldést (vagy bármilyen egyéb, ehhez a technikához kötött webes szolgáltatás használatát). Egy olyan embernek ugyanis felismerhetetlen a torz szó, akinek a látása igen gyenge (vagy vak). Hasonló hátrányban vannak azok a halláskárosultak, akik egy ilyen, hangalapú védelemmel találják szembe magukat.

Megoldások

Erre a Yahoo például a következő megoldást találta: a valamilyen módon korlátozott emberek számára lehetővé teszi a ˝hagyományos˝ kitöltési eljárást. Egyetlen feltétel van csak, hogy ennek eredménye, tehát mondjuk egy kitöltött kérdőív véglegesítése, egy e-mail elküldése nem történik meg azonnal; egy 24 órás periódust követően mehet csak útjára a kérelem. Ezt azonban nem alkalmazzák mindenhol (ráadásul ez jelentősen lelassítja a szolgáltatások használatát), így a probléma tulajdonképpen megmarad.

Éppen ezért a W3C felvetette egy olyan standard létrehozását, mely mindegyik felet kielégítené (kivéve természetesen a spammereket). A konzorcium Web Accessibility Initiative csoportja foglalkozik a témával, olyan botokat fejlesztve, melyek segítik a látáskorlátozott embereket.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle