Connect with us

Hirdetés

technokrata

MP3-, videoletöltés: a file-cserélők védekez(het)nek

Kütyük

MP3-, videoletöltés: a file-cserélők védekez(het)nek

Az RIAA kijelentette, hogy rászáll a peer to peer hálózatokat használó, illegálisan file-okat letöltőkre, s bíróság elé fogja állítani a renitenseket. Van, aki nem hagyja magát, s a lehetőséget más számára is rendelkezésre bocsátja…

Mi történt az elmúlt három évben?

A Terminalon már számosszor foglalkoztunk a file-cserélők, illetve a kiadók szerzői jogait védő szervezetek (és rajtuk keresztül a kiadók) közötti, már évek óta elhúzódó harcról. A Napster népszerűvé válásával kezdődött minden (előtte talán senki sem tudta, ki az, mi az az RIAA). A fénykorában milliós ˝előfizetői˝ táborral bíró file-cserélő bezárását a zeneipar fényes győzelemként ünnepelte, ám – mint utóbb értékelve kiderült -, ez inkább csak olaj volt a tűzre.

Gombamód szaporodni kezdtek a nem központi indexszervert használó szolgáltatások, melyeket már nem lehetett olyan könnyen betiltani, még jogi eszközökkel sem. Morpheus, Kazaa, WinMX, BearShare, eDonkey – a sor sokáig folytatható lenne. Ezek közül vitathatatlanul a Kazaa vált a legnépszerűbbé, egyben kiérdemelve a világon leggyakrabban letöltött szoftvere címet (pár hónapja lépte le az ICQ-t, előbb elérvén a 230 milliós (!) letöltést).

Közben a bíróságon egymásnak adogatták a stafétabotot a file-cserélő szolgáltatást nyújtó cégek. Egy döntés értelmében közben maguk az állománycserét lehetővé szoftverekről, illetve az ezeket fejlesztő, karbantartó cégekről kimondták: nem büntethetők; az illegális tartalmakat megosztó felhasználókra azonban lesújthat a törvény szigora. Ezt kihasználva az RIAA neki is látott kiküldeni felszólító leveleit, egyúttal befenyítve a peer to peer hálózatokat használókat.

A jelenlegi állapot

Ismeretes, hogy a jogvédő szervezet(ek) keresőszoftvert használ(nak), melynek egy-egy hálózatra való ráengedésével számos olyan felhasználót elért(ek), akik megsértették gazdáik érdekeit. Nem számolt(ak) azonban azzal, hogy a file-cserélők között is vannak szép számmal értelmes, programozáshoz értő emberek, akik elkészítették a védekezést a keresők ellen.

Nem is volt nagyon bonyolult egy blokkolóprogram megírása: a PeerGuardian méretét tekintve alig 800 KB-os. Használatával azon szerverekről érkező kérelmek blokkolhatók, amelyeket a jogvédő szervezetek használnak adatgyűjtésre – tehát tulajdonképpen a PeerGuardian egy nagyon lebutított mini tűzfal-szoftver. Márpedig – a jelenlegi állás szerint – a bejövő kérelmeket mindenki úgy blokkolja saját számítógépén, ahogy szeretné. A jelenlegi helyzetben tehát megint a file-cserélők kezdenek felülkerekedni (arról nem is beszélve, mi lesz akkor, ha magukba a megosztóprogramokba kerül bele egy-egy ilyen alkalmazás). Az (örök?) kérdés adott: mi lesz a következő lépésed, jogvédelem?



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés