Connect with us

technokrata

Online zenecsere – már az egyes felhasználókig ér a jogvédők keze…

Kütyük

Online zenecsere – már az egyes felhasználókig ér a jogvédők keze…

Az RIAA-t, az amerikai zenei szerzői jogok védelméért harcoló szervezetet ugyan kedvezőtlenül érintette, amikor a bíróság a file-cserélő szoftvereket legálisnak nyilvánította, de a felhasználókra hárított felelősség nyomán már az első öt ember kézhez is kapta a nem sok jót ígérő hivatalos levelet…

Az RIAA bejelentette, hogy már kiküldte az első leveleket azon öt felhasználónak, akik illegálisan cseréltek nagymennyiségű zenét az Interneten, megsértve ezzel a szerzők szellemi jogait. A fenti személyek a Verizon ellen folyt (és az ISP számára negatívan végződött) bírósági eljárás nyomán válhattak az amerikai szervezet célpontjaivá. Ismeretes, hogy a Verizont arra kérte az RIAA, adja ki ügyfelei adatait, amit a szolgáltató megtagadott. Ezek után peres ügy kerekedett az eseményből, amit végülis a Verizon elvesztett (illetve az RIAA megnyert).

Ötük közül négy a Verizon ügyfele, az ötödik viszont az Earthlink Internet-szolgáltató előfizetője. Ez utóbbi cég azonban – látván a Verizonnal történteket – belegyezett abba, hogy átadja a kért felhasználói adatokat. Ennyit lehet most tudni az RIAA-től, mivel a szervezet nem volt hajlandó többet elárulni; titokban maradt így a címzettek neve, illetve az is, hogy ki válaszolt a levélre, valamint hogy követi-e jogi eljárás a figyelmeztetést.

Mindezt az tette lehetővé, hogy egy korábbi eljárás során a bíró kimondta, a file-cserélő szoftvereket író, fejlesztő cégek nem tehetők felelőssé azért, hogy a felhasználók illegális cselekedetekre használják azokat. A védelem a videomagnókhoz hasonlította a programokat: azért, mert kalózmásolatokat készít valaki vele, még nem lehet a gyártókat büntetni. Ellenben a bíróság úgy döntött, hogy az egyes személyek felelősségre vonhatók – azaz szabad kezet adott az RIAA-nek az internetezők felé.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle