Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az illegálisan letöltők számítógépei tönkretehetők?

Kütyük

Az illegálisan letöltők számítógépei tönkretehetők?

Egy USA-beli szenátor olyan törvényt látna szívesen éles alkalmazásban, mely feljogosítaná a szerzői jogokkal rendelkezőket, hogy az illegálisan letöltők számítógépeit tönkretehessék.

Orrin Hatch úgy nyilatkozott korábban, hogy az ipar nem tesz a kedvére azon jogbirtokosoknak, akiknek szellemi termékeit az Interneten eltulajdonítják. Hatch hiányolta az illegálisan letöltőkkel, személyes adatokat eltulajdonítókkal szembeni hatékony fellépés módszerét. Javaslatot tett ezért olyan technológiák létrehozására, melyek lehetővé tennék a jogtulajdonos számára, hogy tönkretegyék a fenti cselekedetek valamelyikét elkövető felhasználó számítógépét.

Ám az (egyébként mormon) szenátor a napokban valamelyest visszakozott. ˝Nem pártfogolom az extrém gyógyszereket – hacsak nem található mérsékelt gyógyszer˝ – nyilatkozott Hatch. Nyugalomra azonban semmi ok: a szenátor felügyeli ugyanis annak a bizottságnak a munkáját, amelyik büntetőtörvények írásáért felelős.

Randy Saaf, a MediaDefender cégtől (mely a kiadókkal működik együtt a peer to peer hálózatok lehetséges megfékezése okán) nyilatkozatára – mely szerint a képviselő megközelítése senkit nem érdekel – meglehetősen konzervatív módon reagált Hatch. ˝Engem érdekel. Ez lehet az egyetlen módszer arra, hogy megtanítsunk valakit a copyright ismeretére… Ez lehet a végső módszer arra, hogy ne legyen több szerzői jog sértés.˝ – válaszolta a szenátor.

Hatch elképzelését Orin Kerr, az amerikai Igazságügyi Minisztérium egyik volt ügyésze is elveti. ˝A szenátor ötlete nem egyszerűen rossz ötlet, hanem nagyon rossz ötlet. A gyógymód rosszabb lehet, mint a betegség.˝ – nyilatkozta a jelenleg a George Washington Egyetem professzoraként dolgozó Kerr.

A Napster két vállra való fektetésében is részt vállaló amerikai szenátor ötletétől tehát senki sincs igazán elragadtatva. Arról nem is beszélve, milyen botrány törne ki akkor, ha mégis elfogadásra kerülne Hatch törvénytervezete, s azt az USA-n kívüli internetezőkre is alkalmaznák. Ráadásul a rókacsapdába könnyen belesétált maga a róka is: az amerikai szenátor weboldalán egy olyan JavaScript kód található meg, mely egy angliai cég tulajdona; s a kód licencéért nem fizetett senki…



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés