Connect with us

technokrata

Nyolcévnyi börtönbüntetés a kémkedő Ericsson alkalmazottnak

Kütyük

Nyolcévnyi börtönbüntetés a kémkedő Ericsson alkalmazottnak

Az Ericsson egyik volt alkalmazottját a bíróság nyolcévnyi börtönbüntetésre ítélte, a vád: kémkedés.

Az egyik közelmúltbeli munkaerő leépítésig az Ericsson alkalmazásában álló negyvenhat esztendős Afshin Bavand a bíróság szerint az elmúlt esztendőben szigorúan titkos dokumentációkat adott át az orosz hírszerzésnek, ezzel pedig súlyosan veszélyeztette Svédország nemzetbiztonságát. A bíróság ezenkívül Bavand két volt munkatársát bűnrészesnek találta, ők ugyanis fontos szerepet játszottak abban, hogy Bavand megszerezhesse az általa később kiszivárogtatott információkat.

A stockholmi kerületi bíróság által kihirdetett ítéletből kiderül, hogy a kémkedési ügyben főszerepet játszó dokumentációkkal kapcsolatban semmilyen információt nem lehet nyilvánosságra hozni, az ügyben tanúként meghallgatott személyeknek pedig húsz évig hallgatniuk kell arról, amit az üggyel kapcsolatban tudnak.

A nyomozóhatóságok megállapították, hogy Bavand az elmúlt év novemberében vette fel a kapcsolatot az egyik Svédországban tartózkodó orosz diplomatával. Erről a személyről később kiderült, hogy az orosz hírszerzésnek dolgozik, ennek következtében egyik közeli munkatársával együtt a közelmúltban kiutasították az országból. Ismeretes, hogy az Ericsson nemcsak polgári telekommunikációs eszközök, hanem katonai berendezések, radarrendszerek fejlesztésével és gyártásával is foglalkozik. A JAS-39-es Gripen vadászrepülőgépekben például Ericsson gyártmányú radar található.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle