Connect with us

technokrata

4 éven belül 50 millió internetező térségünkben

Kütyük

4 éven belül 50 millió internetező térségünkben

Egy felmérés szerint az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt álló országok teljes lakosságának majdnem hatoda fog internetezni az év végére. 2007-re ezen internetezők táborának száma megduplázódik.

Az Aqute Research kutatási eredményeiből a 2004-ben várhatóan csatlakozó országok (Ciprus, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország, Málta, Szlovákia, Szlovénia), valamint a további, csatlakozásra váró három nemzet (Bulgária, Románia és Törökország) lakosainak körülbelül 15 százaléka fog rendszeresen internetezni az idei év végére (ez 25 milliónyi embert jelent összesen). Ennek mértéke négy év alatt közel a duplájára (azaz 50 millióra) emelkedik majd, Észtország, Szlovénia és Málta fogja akkorra vezetni a listát.

A fenti számokból sejthetően jelenleg meglehetősen kevés ezen országokban az otthoni számítógépek használata, valamint a hitelkártyák Interneten keresztüli használata. 2003 végéig összes alig 1,9 millióra nő az online vásárlók száma (ez az országok internetező népességének még a nyolc százalékát sem éri el). Ennek oka a technológiák lassú terjedése mellett azok használatától való idegenkedés, valamint a tapasztalt internetezők alacsony száma (többnyire ugyanis az online sok időt töltő emberek vásárolnak az Internetről).

Hazánk e tekintetben a régió éllovasának számít, mivel az idei év végén az internetes vásárlások 61 százaléka három országban realizálódik: Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon. Az eladott árucikkek tekintetében azonban az alacsony árkategóriába eső termékek dominálnak egyelőre a térségben.

2007-re a fent említett országokban élő Internet-használók 16 százaléka lesz online vásárló, a teljes online kiskereskedelmi forgalom pedig elérni majd az 1 milliárd eurót.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle