Connect with us

technokrata

Mobiltelefon vakok és gyengénlátók számára

Kütyük

Mobiltelefon vakok és gyengénlátók számára

A Vodafone az Egyesült Királyságban felvett a kínálatába egy olyan alkalmazást, mely jelentős mértékben elősegíti a vakok és gyengénlátók mobiltelefon használatát.

A SpeechWorks nevezetű cég technológiai megoldásaira épülő, hang alapú alkalmazás a Nokia kommunikátor készülékein futtatható, és segítségével mostantól a vakok is minden további nélkül használhatják a különböző SMS szolgáltatásokat, küldhetnek elektronikus leveleket, illetve szerkeszthetik telefonkönyvüket. A speciális szoftvert a Brand & Grober Communications a saját fejlesztésű, úgynevezett TALKS alkalmazásra, illetve a Speechworks-féle ETI-Eloquende TTS (Text To Speech) megoldásra alapozva fejlesztette ki.

A Vodafone angliai részlege a különleges szoftverrel felvértezett Nokia 9210i típusjelzésű kommunikátorokat, mint Vodafone Beszélő Telefonokat kínálja a vakoknak, illetve gyengénlátóknak. A speciális alkalmazás a Nokia kommunikátor kijelzőjén megjelenő menüpontokat, illetve egyéb karakteres információkat hanganyaggá alakítja, és megszólaltatja a mobil készülék saját hangszóróján, illetve a telefonhoz csatlakoztatott headseten. A fejlesztők elmondták, hogy a tizenhárom nyelvet támogató szoftver memóriaigénye teljesen minimális, ily módon könnyen meghonosítható különböző mobiltelefonokon, illetve kéziszámítógépeken.

A WHO (World Health Organization) 2001-es adatai szerint világszerte mintegy 180 millió gyengénlátó él, akik közül körülbelül 40-45 millióan teljesen vakok. Természetesen a vakok és gyengénlátók is használni szeretnék a különböző mobil eszközöket, és örömmel jelenthetem, hogy a most bemutatott új alkalmazás révén immár ők is igénybe vehetik a mobiltelefonok nyújtotta különböző szolgáltatásokat – nyilatkozta Mike Duxbury, a Vodafone egyik vezetője.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák