Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobiltelefon vakok és gyengénlátók számára

Kütyük

Mobiltelefon vakok és gyengénlátók számára

A Vodafone az Egyesült Királyságban felvett a kínálatába egy olyan alkalmazást, mely jelentős mértékben elősegíti a vakok és gyengénlátók mobiltelefon használatát.

A SpeechWorks nevezetű cég technológiai megoldásaira épülő, hang alapú alkalmazás a Nokia kommunikátor készülékein futtatható, és segítségével mostantól a vakok is minden további nélkül használhatják a különböző SMS szolgáltatásokat, küldhetnek elektronikus leveleket, illetve szerkeszthetik telefonkönyvüket. A speciális szoftvert a Brand & Grober Communications a saját fejlesztésű, úgynevezett TALKS alkalmazásra, illetve a Speechworks-féle ETI-Eloquende TTS (Text To Speech) megoldásra alapozva fejlesztette ki.

A Vodafone angliai részlege a különleges szoftverrel felvértezett Nokia 9210i típusjelzésű kommunikátorokat, mint Vodafone Beszélő Telefonokat kínálja a vakoknak, illetve gyengénlátóknak. A speciális alkalmazás a Nokia kommunikátor kijelzőjén megjelenő menüpontokat, illetve egyéb karakteres információkat hanganyaggá alakítja, és megszólaltatja a mobil készülék saját hangszóróján, illetve a telefonhoz csatlakoztatott headseten. A fejlesztők elmondták, hogy a tizenhárom nyelvet támogató szoftver memóriaigénye teljesen minimális, ily módon könnyen meghonosítható különböző mobiltelefonokon, illetve kéziszámítógépeken.

A WHO (World Health Organization) 2001-es adatai szerint világszerte mintegy 180 millió gyengénlátó él, akik közül körülbelül 40-45 millióan teljesen vakok. Természetesen a vakok és gyengénlátók is használni szeretnék a különböző mobil eszközöket, és örömmel jelenthetem, hogy a most bemutatott új alkalmazás révén immár ők is igénybe vehetik a mobiltelefonok nyújtotta különböző szolgáltatásokat – nyilatkozta Mike Duxbury, a Vodafone egyik vezetője.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés