Connect with us

technokrata

Látássérültek is használhatják a fővárosi önkormányzat website-ját

Kütyük

Látássérültek is használhatják a fővárosi önkormányzat website-ját

A fővárosi önkormányzat honlapjának híreit hamarosan a látássérültek is képesek lesznek elérni.

Tiba Zsolt, a fővárosi főjegyző az MTI-nek elmondta, hogy a Fővárosi Közgyűlés múlt évi határozatának megfelelően elkészítették azt az előterjesztést, amely az illetékes szakbizottság támogatásával a június végi közgyűlés elé kerülhet. A javaslat szerint a Budapest portálon egy elkülönített site-ot alakítanának ki, amelynek szerkezete, navigálhatósága és tartalma igazodik a látássérültek speciális felhasználói igényeihez.

A főjegyző beszámolója szerint az önkormányzat szakemberei a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével egyeztetve dolgozták ki az úgynevezett “Vakportál” kialakításához szükséges hátteret. Az önkormányzat a rendszer kialakítása kapcsán egyeztetett az informatikai minisztériummal is, amelynek vezetése kinyilvánította azt a szándékát, hogy a fővárossal hosszú távú megoldást találjon egy, a látássérültek számára kialakítandó portál létrehozására és annak működtetésére.

Tiba Zsolt kifejtette: a portálon a látássérültek számára lényeges tartalmat és szolgáltatásokat úgy kívánják megvalósítani, hogy a speciális igényeket és adottságokat figyelembe véve biztosítsák a rendszer egyszerű kezelhetőségét és üzemeltethetőségét, javítva ezzel az érintettek esélyegyenlőségét. A látássérültek számítógép-használatát speciális felolvasó szoftverrel támogatják majd.

A főjegyző hozzátette: a hosszú távon is jól működő, a célját megvalósító Vakportált különböző gazdasági, szociológiai és technológiai kérdések tanulmányozása után véglegesítik. Ehhez jelentősen bővítik a megjelenítendő tartalmat és kialakítják a speciális közösségi szolgáltatásokat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle