Connect with us

technokrata

Lassulóban a szélessávú Internet-hozzáférések terjedése

Kütyük

Lassulóban a szélessávú Internet-hozzáférések terjedése

Egy jelentés szerint már az USA-ban is csökken a szélessávú Internet-hozzáférések bővülésének üteme. Ennek okaira a cikkben fény derül.

A Szövetségi Hírközlési Bizottság, azaz a Federal Communications Comission jelentése szerint az Egyesült Államokban mind az üzleti szférában, mind az otthoni felhasználók körében lassul a szélessávú Internet-hozzáférések terjedésének üteme. 2002 második felében a nagysebességű Internet-csalatkozások növekedési mértéke 23 százalékos volt, míg a tavalyi év első részében még 27 százalékos bővülést produkáltak az amerikai igények. Az egész évre kivetítve 2001-hez képest 58 százalékos volt a növekedés.

Ugyan a technológiai cégek szempontjából egyértelműen a szélessáv terjedése a következő lépés, több oka is van a lassulásnak. Elsősorban az, hogy a mára már majdnem 20 milliónyi Internet-kapcsolat a piac lassú telítődését jelzi: azok nagy része, akik át akartak térni erre a csatlakozási formára, már megtették ezt. A magas árak is mérséklő tényezőként hatnak, hiszen az Egyesült Államokban 40-55 dollár közötti árat kell havonta kifizetni egy szélessávú Internet-hozzáférésért (míg a dial-upos kapcsolatok havi 20 dollárba kerülnek). Emellett valamelyest az is a lassulás oka, hogy ˝csak˝ az ország 88 százaléka van lefedve – igaz, ez a tényező nem olyan ranggal játszik szerepet a trendben, mint a többi.

Az összes szélessávú Internet-kapcsolat 57 százaléka koaxiális kábelen keresztül jön létre – igen gyakran a televízió-adások továbbítására kiépített rendszeren keresztül. A digitális előfizetői vonalak, azaz a DSL megoldások képviselik az ilyen csatlakozások egyharmadát, a fennmaradó hányadot pedig a műholdas, kiépített vezetékmentes és üvegszálas kapcsolatok adják.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák