Connect with us

technokrata

Kiterjesztik az adózást az Interneten

Kütyük

Kiterjesztik az adózást az Interneten

Alig egy hónap van hátra addig, amíg Európában az eddig mentességet élvezőkre is kiterjesztik az online adót.

Tulajdonképpen semmi újdonságról nincsen szó, csupán annyi történik, hogy a nem virtuális világban meglevő VAT, értékhozzáadott adó (magyarul ÁFA, azaz általános forgalmi adó) megjelenik a cybertérben is – egészen pontosan kiterjesztik azokra is, akik eddig mentességet élveztek. Július elsejével ugyanis – egy új EU-s direktíva hatálybalépésével – minden internetes cégnek kötelező a ˝digitális eladások˝ után megfizetni az VAT-ot.

Az internetes tranzakciókból keletkező bevételeket fejeli meg az adó, melynek mértéke 15 vagy 25 százalék lehet. Ez mindent érint, kezdve a zenék és szoftverek letöltéséért (például az e-bookok értékesítéséért) beszedett pénztől a havi előfizetési díjakig – még az online aukciókon megvásárolt termékekre is meg kell majd fizetni a jelenleg 15 tagországból álló nemzetközösség cégeinek (illetve közvetve a fogyasztóknak).

Maga a VAT jónéhány internetes cég számára nem lesz újkeletű – eddig tulajdonképpen az EU-n kívüli országok profitáltak abból, hogy az adózás csak az EU-ban levő cégekre vonatkozott. Például az amerikai AOL az adómentesség miatt évek alatt 250 millió dollár kifizetésétől menekült meg.

A cégek az eseményre többféleképpen reagálnak. Az AOL Europe úgy döntött, hogy áthelyezi kontinentális központját Luxemburgba, Európa egyik legolcsóbb adószinttel bíró országába. Az Amazon.com szerint az aukcióit, az internetes piacát, egyszóval az egész üzletmenetét érinti a VAT kiterjesztése – a cég azonban egyelőre még nem tette közzé elképzeléseit. Nem így az eBay, amely online aukcióiról híres: szóvivői szerint a VAT-ot lenyeli a cég ahelyett, hogy a felhasználókkal fizettetné meg. Igaz, ezt csak a kisebb forgalommal bíró európai országokban (Olaszország, Franciaország) teszi meg; a nagyobb piacot jelentő Egyesült Királyság és Németország területén növelni fogja a felszámított díjak mértékét, kompenzálandó a profitcsökkenést.

Rövidtávon az adó kiterjesztése az eladások mérséklődéséhez vezet, vélik az elemzők, leginkább azon cégek tekintetében, melyek az Unión kívül vannak bejegyezve, s eddig mentesültek a fizetés alól.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle