Connect with us

technokrata

ADSL: több százszoros árbeli eltérés régiónként

Kütyük

ADSL: több százszoros árbeli eltérés régiónként

Az Európai Unióban az egységességre törekvés mellett gyakran igen nagy ellentmondások találhatók. Észak Dél ellen, avagy a görögöknek miért kerül 700-szor (!) annyiba az Internet-hozzáférés, mint a svédeknek?

Skandinávia – kommunikáció szempontjából Európa elit övezete. A mobiltelefonokkal leginkább ellátott terület az öreg kontinensen, s az Internet-hozzáférések száma is itt a legmagasabb, 100 lakosra viszonyítva.

Görögország – a mediterrán nemzet az Unió legdélebbi tagállama. Gazdasága az egyik leggyengébben teljesítő a többi EU-s országéval összevetve – mégis aránytalan különbségek tapasztalhatók az internetezés terén például Svédországgal összevetve. Athéni források szerint a görög nemzeti telekommunikációs szervezet bejelentette szupergyors ADSL szolgáltatását, illetve ennek árait – aminek ismertetésekor a görögök egy jelentős része bizonyára a szívéhez kapott, hiszen az uniós átlaghoz képest nagyon magas tarifákat szabtak. Ez azonban még mind semmi…

Athénben a SparkNET Internet-szolgáltató szélessávú Internet-hozzáférést kínál, potom 130 eurós áron (ez körülbelül 30 ezer forintnak felel meg) be is kötik és aktiválják a szolgáltatást. Ez azonban még mind semmi a havidíjakhoz képest: az ADSL teljes havi költsége több mint 150 euró, azaz majdnem 40 ezer forint! Ezért ráadásul csak a 384/128 Kbps-os átviteli sebességű Internet-csatlakozás jár. 235 eurót (azaz 60 ezer forintot) kell havonta fizetni az 512/128 Kbps-os ADSL kapcsolatért, míg a megabites Internet-hozzáférés (1 Mbps/256 Kbps) ára havi 460 euró, azaz körülbelül 120 ezer forint.

Első számításra ezek az árak az EU többi részéhez képest 15-ször nagyobb eltérést mutatnak – ám mindjárt nagyobb a különbség, ha Svédországhoz viszonyítunk. Itt ugyanis alig másfél euróba kerül egy megabitnyi letöltés másodpercenként, egy hónapra. Ebben az esetben már 300-szoros hátrányban vannak a görögök – ám ha hozzávesszük azt, hogy a svéd fizetések átlagosan két és félszer nagyobbak, mint a hellének átlagbére, akkor ez a differencia már 700-szoros nagyságrend felé közelít.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle