Connect with us

technokrata

Nem jogsértő a rövid SMS, vagy talán mégis?

Kütyük

Nem jogsértő a rövid SMS, vagy talán mégis?

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ékezetes betűket tartalmazó SMS-ek ügyében a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség megvizsgálta a gyártók felelősségét, és nem állapított meg jogsértést, azonban az ügy mégsem ilyen egyszerű.

Sinka Krisztián, az üggyel behatóbban foglalkozó website üzemeltetője felhívja a figyelmet arra, hogy az FvF március 25-én saját panasza kapcsán az alábbi tájékoztatást nyújtotta számára: “Tekintettel arra, hogy mi is úgy látjuk, hogy a fogyasztók széles tömegeit érintő hátrányról van szó, ezért kezdeményeztük a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főigazgatójánál a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. tv. 39.§.-a alapján történő perindítást”. Tehát ugyanaz a hivatal két egyazon témájú panaszra egyik ágon kihozta azt, hogy nem történt jogsértés, másik ágon pedig azt, hogy a főigazgatónál javasolja a perindítást. Az FvF akkoriban további tájékoztatást ígért, erre azonban mind a mai napig nem került sor.

Sinka Krisztián továbbá aggályosnak tartja, hogy a Motorola accompli használati útmutatója nem szól a Unicode-os kérdésről, amit egyébként a gyártó ügyfélszolgálata is elismert. Sajnos akik tavaly decemberben az egyik elektronikai áruház akciójában rendkívül olcsón jutottak ezen készülékhez ezt saját pénztárcájukon tapasztalták meg, ugyanis az accompli bármilyen karaktert elküld minden figyelmeztetés nélkül. A készülék kb. 1-2 hónapja már nem kapható a szolgáltatóknál, így mivel az accompli esetében soha nem szerepelt a használati útmutatóban a unicode-ról szóló leírás, az FvF vizsgálatának eredményéül közölt “…a hatályos jogszabályoknak a gyártók eleget tettek azzal, hogy az érintett termékek használati útmutatójában jelezték a szoftvereknek azt speciális kódolási módszerét…” mondata sajnos nem állja meg a helyét.

Sinka ezenkívül felhívja a figyelmet arra, hogy a Nokia még nem készített új szoftvert a 3410-hez. Egy honfitársunk ezt megunta, így most a neten elérhető egy házilag módosított szoftver a készülékhez, melyben ismét be lehet vinni a takarékos, balra dőlő ékezetes karaktereket, valamint a t9 szótár ékezetes karakterei is balra dőlőkre lettek cserélve benne. Akik egyébként nem akarnak illegális módon a telefon szoftverében turkálni, azok számára elérhető egy Java program is, mely az elküldött SMS-ekből kiszedi az ékezeteket. A Nokiára a jelenlegi pillanatig annyi hatása volt ennek az ügynek, hogy a szervizekben szoftverfrissítéskor a régi szoftvert rakják a telefonra, tehát azt, amely GSM abc-s, és még megvan benne a karaktertámogatás menüpont. Az új szoftver állítólag készül, jelenleg már javában folyik a tesztelése.

Sinka hangsúlyozza, hogy célja nem az, hogy a gyártók büntetést kapjanak, hanem egyszerűen csak azt szeretné elérni, hogy minden olyan készüléken, mely Unicode formátumban is képes üzeneteket küldeni, megmaradjon a lehetőség, hogy aki úgy kívánja, továbbra is használhassa a balra dőlő karaktereket, valamint GSM abc-s küldés esetén is használható maradjon a könnyített írásbevitel (t9, iTap). Utóbbi esetben az lenne tehát kívánatos, hogy a t9-cel megírt üzenetek Unicode-os karakterei konvertálódjanak át GSM abc-be.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle