Connect with us

technokrata

A sikertelennek tűnő Kazaa elleni hadjárat után új célpontot találtak a kiadók

Kütyük

A sikertelennek tűnő Kazaa elleni hadjárat után új célpontot találtak a kiadók

Mivel az amerikai bíróság egy korábbi ítéletében kimondta, a file-cserélő eszközök legálisak, a Kazaa megmenekült (legalábbis egy időre). A kiadók ezért új célpontot kerestek (és találtak) maguknak…

A szintén peer to peer hálózaton működő Morpheus ellen indult jogi eljárás, melyet a zeneipar kezdeményezett. Az amerikai kiadók a Streamcast Networks (a Morpheus mögött álló cég) által soha el nem indított webrádiós szolgáltatásra hivatkozva akarják bíróság elé citálni a file-cserélő üzemeltetőit. CD-k ezreit vásárolták fel, majd készítettek az azokon levő hanganyagokról digitális másolatokat merevlemezekre és egyéb adathordozókra a szerzők és a jogtulajdonosok engedélye nélkül – állítják a kiadók.

Michael Weiss, a Streamcast ügyvezető igazgatója komolytalannak nevezte a cége ellen indított peres eljárást. ˝Mindent megtennének annak érdekében, hogy megállítsák a vállalatot; s ennek érdekében visszatértek az egyetlen taktikához, amihez értenek: megpróbálni rávenni az ellenfelet, hogy megalázkodjon.˝ – mondta az igazgató, aki a kiadókat a mérges vesztes jelzővel illette. Ezt a hangnemet Wilson bíró döntésének ismeretében bátran meg is tehette Weiss, hiszen az amerikai döntnök egyértelműen kimondta, hogy a file-cserélő szolgáltatást lehetővé tevő cégek nem felelősek azért, mert a szolgáltatásaikat használók szerzői jogokat sértő adatcserére alkalmazzák.

Picit talán kapkodásnak tűnik a peres eljárás megindítása, hiszen a Streamcast sosem bocsátotta útjára online rádióját. Még 1999-ben merült fel az ötlet, s a cég neki is látott létrehozni a szükséges szoftvereket, ám mivel a kiadókkal nem sikerült megegyezésre jutni, végülis felhagytak a kivitelezéssel. S hogy mennyit fordult a világ: az akkor az MP3.com ellen indított hasonló peres eljárás az RIAA sikerével végződött, 100 millió dolláros kárt állapítva meg.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom