Connect with us

technokrata

Önmegsemmisítő mozifilm a Sony-tól

Kütyük

Önmegsemmisítő mozifilm a Sony-tól

Önmegsemmisítő DVD után új (és környezetbarátabb) megoldással rukkoltak elő a Sony egyik leányvállalatánál – a letölthető filmek megsemmisítik magukat.

A Nikkei Business Daily japán újság értesülése szerint a cég Internet-szolgáltatást biztosító részlege (So-net) hamarosan elérhetővé teszi filmek letöltését az Internetről. A filmek azonban védettek lesznek: erről a Japan Wave DRM megoldása gondoskodik. Ez ugyanis lehetetlenné teszi a letöltött filmet másolását; többek között szétosztja a file-okat a merevlemezen. Értelemszerűen a filmek lejátszásához speciális szoftverre lesz szükség.

S ha még ennyi nem lenne elég a védelemből: a letöltött állományok nem maradnak örökké a felhasználó merevlemezén. A file-ba ágyazott szoftver ugyanis megsemmisíti egy előre meghatározott idő után a filmet. Kérdés, hogy ezek után ki fog fizetni a filmért, hiszen egyetlen előnye a DVD-kölcsönzéssel szemben, hogy nem kell kimozdulni a látványért otthonról; ám az élmény élvezetéért hosszú órákig kell várni, míg a felhasználó merevlemezére érkezik az adat.

A Walt Disney nemrég hasonló terveket jelentett be, mely az Egyesült Államok lakosainak (főleg a környezetvédők) kedélyét borzolta: a cég elgondolása szerint olyan DVD-ket dobnának piacra, melyek szintén megsemmisítik magukat. No nem a Mission Impossible című filmben látható módon, egyszerűen a levegővel érintkezve olyan kémiai reakciók indulnak be a lemezen, amelyek két nap alatt lejátszhatatlanná teszik az adathordozón levő filmet.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle