Connect with us

technokrata

Mobilpiac: Nokia, Motorola, Samsung, Siemens, Sony Ericsson a sorrend

Kütyük

Mobilpiac: Nokia, Motorola, Samsung, Siemens, Sony Ericsson a sorrend

Az amerikai Gartner piackutató cég legfrissebb adatai szerint az idei esztendő első negyedévében a vártnál több, egész pontosan 112,7 millió darab mobiltelefon talált gazdára világszerte, ami éves szinten több mint 18 százalékos növekedést jelent.

Elmondhatom, hogy 2003 első három hónapjában a világ összes régiójában jelentősen több mobil készüléket adtak el, mint a megelőző év hasonló időszakában – nyilatkozta Bryan Prohm, a Gartner mobil kommunikációs kutatási részlegének vezető elemzője.

Prohm elmondta, hogy a mobiltelefonos piacot továbbra is a finn Nokia uralja, még pedig nem kevesebb mint 35 százalékos részesedést birtokolva. A Nokia ily módon kétszer nagyobb piacrészt tudhat magának, mint legközelebbi vetélytársa, a 14,7 százalékos részesedésével a második helyen tanyázó Motorola. A Gartner adatai szerint a Nokia egyébként a legtöbb európai és ázsiai piacon több mint ötven százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, és az előrejelzések azt mutatják, hogy a finn gyártó térnyerése az idei évben várhatóan tovább fog folytatódni.

A Nokia és a Motorola után 10,5 százalékos piacrészével a dél-koreai Samsung következik a sorban, ezt követően pedig a mobiltelefonos Top5-ös lista negyedik, illetve ötödik helyén a német Siemens, illetve a japán-svéd Sony Ericsson található, rendre 7,6, illetve 4,8 százalékos részesedéssel. A Gartner tehát más piackutató cégekkel ellentétben a Sony Ericssont tartja a világ ötödik legnagyobb mobiltelefon gyártójának, az viszont a Gartner adataiból is kitűnik, hogy a Sony Ericssonnak az LG-vel szemben igen csak küzdenie kell, ha meg akarja tartani ezt a pozícióját.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek