Connect with us

technokrata

Kazaa: valami új, valami más

Kütyük

Kazaa: valami új, valami más

A Kazaa tulajdonosa, a Sharman Networks új file-cserélő szoftvert tervez útjára indítani, mely olyan állománycserét is lehetővé tenne, amely szakít az eddigi hagyományokkal. Anyagilag is érdekeltté válhat ugyanis a felhasználó a file-ok terjesztésében…

Kevin Berneister, az Altnet vezérigazgatója felvetette a Kazaa tulajdonosával, a Shaman Networks-szel egy olyan program létrehozásának ötletét, melyben a játékok, dalok és filmek jogtisztán lennének elérhetők. Ráadásul úgy, hogy a felhasználók maguk biztosítják ezt mások számára, akik természetesen fizetnek ezért. Ezzel elejét tudnák venni, hogy a kiadók továbbra is úgy tekintsenek a Kazaa-ra, mint egy olyan szolgáltatásra, ami megeszi a pénztárcájukat.

Az Altnet fölött bábáskodó Brilliant Digital Entertainment és a Sharman Networks között már több mint egy éves a kapcsolat: a Kazaa-t üzemeltető ausztrál cég akkor kezdte kiaknázni a rengeteg felhasználóban rejlő üzleti lehetőségeket. Ez először spyware formájában riogatta a lelkes file-cserélőket, később azonban változtattak a dolgon: az Altnet hirdetési felületet adott el a Kazaa-n. Ennek révén tulajdonképpen mindazok, akik fizettek az Altnetnek, a Kazaa-n indított keresések találatai közé kerültek be – hasonlóan, mint a Google-nél.

A lényeg

Maga az ötlet picit nyakatekert, ám a peer to peer hálózat működéséből adódóan hamar megérthető: a szolgáltatást igénybe vevő felhasználók egy külön szoftvert telepítenek a Kazaa mellé. Ennek révén olyan file-okat hostolhatnak, melyeknek terjesztése a hálózaton belül engedélyezett, s minden alkalommal, amikor valaki feltölt egy ilyen állományt, úgynevezett Peer Pontot kap. A felhasználó meghatározhatja, hogy sávszélességének mekkora részét engedi át erre, illetve hogy egyszerre mennyi ember lehet hozzá felcsatlakozva.

Mit lehet majd kapni az összegyűjtött Peer Pontokért? A program kiötlői számos lehetőséget biztosítanának a feltöltést engedélyező felhasználók számára: kezdve a fizetős tartalmakhoz biztosított ingyenes hozzáféréstől a nagyobb nyereményekben való játékra jogosításig – mindez csak azon múlik, hogy az Altneten keresztül hány felhasználó fog rendelni a mások által biztosított tartalmakból. A cél az, hogy a felhasználókat aktívan is bevonják az értékesítésbe.

Egy csomagban, de nem egybe integráltan

A Sharman vezetői szerint az új rendszer egy csomagban fog kiküldésre kerülni a felhasználóknak a Kazaa-val, ám amennyiben arra a felhasználó nem tart igényt, könnyen eltávolíthatja rendszeréből. Az új file-cserélő szoftver ezen felül jobb antivírus eszközökkel, webböngésző alkalmazással és még néhány apróbb újítással fog gazdagodni – hamarosan.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle