Connect with us

technokrata

Együtt az AOL és a Microsoft

Kütyük

Együtt az AOL és a Microsoft

Az AOL Time Warner és a Microsoft megállapodott, hogy együttműködnek a digitális médiával kapcsolatos kezdeményezésekben, és lezárják folyamatban lévő peres ügyüket.

A Microsoft és az AOL Time Warner bejelentette, hogy megállapodtak a digitális tartalom elterjedésének felgyorsítását célzó, a digitális médiával kapcsolatos hosszú távú kezdeményezések közös megvalósításában, valamint abban, hogy lezárják folyamatban lévő peres ügyüket. A két cég megállapodott arról is, hogy a Microsoft jogdíjmentesen, hét évre biztosítja böngészőtechnológiájának licencét, illetve megegyeztek azokban a módszerekben is, amelyekkel biztosíthatják, hogy termékeik jobban együttműködjenek egymással.

A digitális médiával kapcsolatos megállapodás értelmében a két cég együtt fog működni a digitális média gyorsabb elterjesztését célzó számos kezdeményezésben, és a digitális jogkezelési technológia révén támogatni fogják a tartalomtulajdonosoknak szánt új üzleti modelleket. A felek olyan digitális média-környezetet kívánnak kifejleszteni, amely biztonságot nyújt a kalózkodással szemben, nyitott a különféle iparágakban tevékenykedő vállalatok előtt, emellett a felhasználóknak tetszetős módon, egyszerűen tesz elérhető sokféle tartalmat. A megállapodás részeként a felek hosszú távú, nem kizárólagos licencmegállapodást kötöttek arról, hogy az AOL Time Warner használhatja a Microsoft Windows Media 9 Series szoftverét és más, később elkészülő szoftvereit minőségi digitális média létrehozására, terjesztésére és lejátszására.

A jogi egyezség révén lezárul az AOL Time Warner tulajdonában lévő America Online, Inc. által, annak leányvállalata, a Netscape Communications nevében 2002. januárjában a Microsofttal szemben megindított trösztellenes per. A megállapodás részeként a Microsoft 750 millió dollárt fizet az AOL Time Warnernek.

Emellett a Microsoft vállalta, hogy egy új terjesztési csatornán keresztül meghatározott PC-felhasználóknak elérhetővé teszi az AOL Time Warner AOL online szolgáltatását. Ezeken túlmenően a két cég együtt fog működni abban is, hogy az AOL-felhasználók a lehető legjobban tudjanak dolgozni az aktuális és a jövőbeli Microsoft operációs rendszereken, beleértve azt is, hogy a Microsoft kötelezettséget vállal a technikai együttműködésre és az információk nyilvánosságra hozatalára.

A felek által ma közzétett megállapodás elemei a következők.

Digitális média technológia

A digitális jogkezelésre (DRM) vonatkozó megállapodás értelmében a felek aláírtak egy hosszú távú, nem kizárólagos licencszerződést, mely szerint az AOL Time Warner használhatja a Microsoft teljes Windows Media 9 Series digitális média platformját, valamint a Microsoft azt követő digitális jogkezelési szoftvereit. A megállapodás révén az AOL Time Warner hozzáférhet a Microsoft digitális média és DRM technológiáihoz, amelyek átfogó megoldást biztosítanak a tartalom kiváló minőségű, biztonságos online terjesztéséhez. A Windows Media a tartalom digitális formátumra való átalakításától a felhasználó általi lejátszásig a teljes értékláncot lefedi, és olyan fejlett digitális jogkezelési lehetőségeket is biztosít, amelyekkel betartathatók a tartalomtulajdonosok szabályai. A megállapodás révén az AOL Time Warner az üzleti igények növekedésekor kiszélesítheti a digitális tartalom terjesztését, így egyszerűen és nyereséges módon biztosíthat kényelmes hozzáférést a felhasználóknak az AOL Time Warner által terjesztett óriási mennyiségű tartalomhoz.

A digitális médiával és a digitális jogkezeléssel kapcsolatos kezdeményezések

A két fél megállapodott abban, hogy közösen dolgoznak ki megoldást az olyan problémákra, amelyek lassítják a kiváló minőségű digitális tartalom felhasználókhoz való eljuttatását. Ide tartoznak például a következők:

– több lehetőség biztosítása arra, hogy a felhasználók jogszerűen szerezzék be a kiváló minőségű tartalmakat
– olyan technikai védelmi módszerek kidolgozása, amelyekkel vegyes analóg-digitális környezetben is megvalósítható az együttműködés és a tartalomvédelmi szabályok betartatása
– olyan területek keresése, ahol egyeztethető a közérdek és a jog, és összehangolhatók a felhasználók és a vonatkozó iparágak érdekei
– a szellemi tulajdon fogalmának, és a szellemi jogokkal védett munkák tiszteletben tartásának tudatosítása a felhasználók körében

A felek törekedni fognak arra, hogy a felhasználók minél több kiváló minőségű digitális tartalomhoz férhessenek hozzá, például a következők területeken: olyan online zenei szolgáltatások, amelyek egyszeri letöltést és/vagy havi előfizetést biztosítanak; filmek engedélyezett letöltése az internetről; nagy felbontású, több vonzó interaktív funkciót nyújtó videók egyetlen optikai lemezen.

A Microsoft böngészőtechnológiája, valamint a Windows és az AOL szolgáltatásának kompatibilitása

A Microsoft hét évre szóló, jogdíjmentes licencet biztosít az AOL számára ahhoz, hogy felhasználja a Microsoft Internet Explorer technológiáit az AOL ügyfélprogramban. Annak érdekében, hogy az AOL szolgáltatás jobb teljesítménnyel legyen futtatható a Microsoft operációs rendszerein, a két cég számos további kötelezettséget is vállalt. Ezek között a Microsoft vállalta, hogy az AOL számára ugyanakkor elérhetővé teszi a teszt- vagy „béta” verziójú Windows operációs rendszerekkel kapcsolatos technikai információkat, amikor a többi független szoftvergyártó számára. A Microsoft biztosítani fogja azt is, hogy az AOL a többi független szoftvergyártóval azonos feltételek mellett és azonos időben vegyen részt a Microsoft következő generációs operációs rendszeréhez, a „Longhorn” rendszerhez kapcsolódó összetevők fejlesztésében.

Támogatás és koordináció

Annak érdekében, hogy az AOL javítani tudja a kompatibilitást és egyéb mérnöki teendőit, a Microsoft szélesebb körű terméktámogatást nyújt az AOL számára: dedikált Microsoft-mérnököket biztosít számára, és elérhetővé teszi a Windows teljes forráskódját. A Microsoft lehetővé teszi, hogy az AOL egy fejlesztőcsoportja a Microsoft redmondi telephelyén dolgozzon. A felek felállítanak egy rendszeresen ülésező Vezetői Tanácsot is azzal a céllal, hogy megoldják a támogatási és más jellegű problémákat, és hogy elősegítsék egy hosszú távú konstruktív kapcsolat kialakítását.

Új disztribúciós marketingcsatorna az AOL számára

A Microsoft eljuttatja az AOL szoftverlemezeit a „rendszerépítőknek” – azoknak a kisebb PC-gyártóknak, akik a Windows rendszer lemezeit hivatalos Microsoft disztribútoroktól kapják meg.

Együttműködés az Instant Messenger programmal

A felek megoldást fognak találni arra, hogy az AOL és az MSN Instant Messenger hálózat együttműködjön egymással, oly módon, hogy biztonságban legyenek a felhasználók személyes adatai, illetve a hálózat teljesítménye.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek