Connect with us

technokrata

File-megosztás: keményebb fellépés az Internet-szolgáltatóktól

Kütyük

File-megosztás: keményebb fellépés az Internet-szolgáltatóktól

Nemcsak a nagy zene- és filmkiadók számára jelent problémát az ingyenes file-megosztás, az Internet-szolgáltatók is egyre inkább gondnak tekintik a jelenséget. Újabb ellenlépések várhatók.

A szélessávú Internet-szolgáltatások világszerte zajló dinamikus terjedése szinte tálcán kínálja a lehetőséget a nagyméretű (zenei állományok esetében ez már nem is számít annak) multimédia file-ok cseréjére. Ez azonban azt is jelenti, hogy aki ilyen állományokat tölt (le és fel), az az adatátvitel alatt kicsikarja a lehető legtöbbet Internet-hozzáféréséből. Nem is lenne ez baj, ha ez nem tartana egy-egy felhasználónál nap mint nap órákig…

Az Internet-szolgáltatók számára ugyanis gondot jelent a sávszélességet nagyon gyorsan lerabló előfizetők számának növekedése. Ismeretes, hogy az ISP-k mindig kisebb összkapacitással rendelkeznek az Internet többi részének elérése felé, mint amennyit felhasználóik számára kiosztanak. Jól is van ez, hiszen általában nincsen online a szolgáltató összes előfizetője, illetve sokan csak e-maileznek, webeznek; ezek pedig nem visznek el sok sávszélességet. A színvonal fenntartása azonban nagy anyagi áldozatokat követel az ISP-ktől, ahogy egyre több, file-megosztó alkalmazást futtató felhasználó telepszik rá a szabad sávszélességre.

Egy felmérés szerint a nyugati országokban székelő Internet-szolgáltatók adatforgalmának már jelentős részét, 60 százalékát (!) adja a file-cserélés. Mindez köszönhető a nagyméretű zenei állományoknak, a filmeknek és a többnyire szintén nem legálisan terjesztett szoftvereknek. Ez évente több millió dollárba kerül – még optimista becslések szerint is (a pesszimista elemzők ezt tízmilliókra teszik, természetesen amerikai dollárban). A brit Cachelogic becslése szerint az Internet-szolgáltatók 2003-ban 1,3 milliárd dollárt (!) lesznek kénytelenek elkölteni a file-csere miatt. Már ez is sokkolónak hat, ám a következő évre ennek az összegnek a megháromszorozódását várják!

Ez ellen az egyik legkézenfekvőbb védekezési módszer az, ha a szolgáltatók meghatároznak egy limitet, azaz hogy mekkora adatforgalmat generálhat a felhasználó maximum, hogy az előfizetési díjánál többet ne kelljen kifizetnie (itthon például a Chello rendelkezik egy havi 15 GB-os korláttal). Ezzel elméletileg jól járnak a szolgáltatók is, és azon felhasználók is, akik kevesebbet interneteznek. Az ISP ügyfelei azonban nagyon nem szívesen fogadják ezeket a korlátokat, főleg azok nem, akik már havi 50 eurót fizetnek Internet-hozzáférésükért.

Éppen ezért egy olyan megoldás kifejlesztésén fáradoznak (a Cachelogic elmondása szerint), mely képes az adatforgalom file-megosztási részét szűrni (s ennek tudatában már külön pénzt lehet elkérni például a hálózat túlterhelése elnevezés alatt). Ezt egy linuxos szerverrel érik el, melynek révén jelentős költségmegtakarításokat eszközölhetnek az ISP-k. Ilyen megoldásokat egyelőre még nem alkalmaznak sehol, de ami késik, az nem (feltétlenül) múlik…Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle