Connect with us

technokrata

Immár a Commodore 64 játékok is futtathatók a Nokia okostelefonokon

Kütyük

Immár a Commodore 64 játékok is futtathatók a Nokia okostelefonokon

Egy lelkes programozó, Hannu Viitala elkészített egy olyan kis emulátor programot, melynek segítségével a Nokia 3650-es, illetve Nokia 7650-es okostelefonokon is játszhatók a nosztalgikus hangulatú, eredetileg Commodore 64-re írt játékok.

A Frodo névre keresztelt emulátor szoftvert eredetileg egy Christian Bauer nevű programozó készítette el a jó öreg Amiga platformra, azonban mivel nyílt forrású programról van szó, Hannu Viitala lényegében minden további nélkül úgy módosíthatta azt, hogy ne Amgián, hanem a Series 60 platformra épülő okostelefonokon, tehát a 3650-es és 7650-es típusjelzésű Nokia készülékeken legyen futtatható.

Az említett programozó ezenkívül egyébként a Series 80 alapú Nokia 9200-as kommunikátorokhoz is elkészítette a Frodo speciális változatát, ugyanis elmondása szerint a nyílt forrású emulátor nagyon könnyen módosítható annak megfelelően, hogy az ember éppen melyik platformot vette célba. A Frodo kihasználja az említett Nokia okostelefonok, illetve kommunikátor eszközök teljes képernyőjét, emulálja a Commodore 64 mindkét joystick portját, valamint fontosabb billentyűit.

A Frodo 16 KHz-es hangokat támogat és a fejlesztő elmondása szerint automatikusan képes rátalálni azokra a játékokra, melyeket a felhasználók rátöltenek az emulátor által támogatott készülékekre. A felhasználóknak egyébként nem csak játékra, hanem Basic nyelvű programozásra is lehetőségük nyílik a Frodo révén, mely ingyenesen letölthető a fejlesztő website-járól.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle