Connect with us

Hirdetés

technokrata

Következő generációs mobil adatátviteli megoldás (EDGE) a Pannon GSM-nél

Kütyük

Következő generációs mobil adatátviteli megoldás (EDGE) a Pannon GSM-nél

A Pannon GSM, Magyarország vezető mobil adatátviteli szolgáltatója a közelgő Távközlési Világnapra tekintettel 2003. május 14 -én 10 órakor végrehajtotta hálózatában Európa legelső nyilvános EDGE teszthívását, és ezzel a mobil távközlés magasabb evolúciós szintjére lépett.

A vadonatúj technológia még az ISDN kapcsolatnál is képes gyorsabb adatátvitelre, így kiválthatja a gyakran nehézkes, esetleg elérhetetlen vezetékes adatátvitelt. Segítségével a közeljövőben nagyságrendekkel gyorsabbá válik a mobil internetezés, jobb minőségben nézhetőek mobiltelefonunkon a televízióműsorok, filmek, az MMS-eket ugyanolyan gyorsan kapjuk meg, mint ma az SMS-eket, s a világ bármely pontjáról oly könnyedén érhetjük el munkahelyi belső hálózatunkat, mintha az irodában ülnénk.

Európában elsőként a Pannon GSM lép rá arra a ma még feltérképezetlen, a mobil telekommunikáció kiteljesedését jelentő útra, amely az adatátvitel terén is véget vet a vezetékes távközlés létjogosultságának. A hagyományos modemes kapcsolatokat megszégyenítő (elméleti maximuma akár 473 kbps) adatsebességet lehetővé tevő EDGE ugrásszerűen növelheti a nem hang alapú alkalmazások – a mobil internet, az MMS vagy akár a Pannon GSM által kínált, streaming video technológián alapuló mobil TV-közvetítés – népszerűségét, és komoly előrelépést jelent az otthoni munkavégzés, valamint a vállalati hálózatok távoli elérésének széles körű elterjedésében.

“Az adat alapú mobil szolgáltatások terén Magyarországon piacvezető Pannon GSM az EDGE bevezetésével megerősíti elkötelezettségét az innovatív, minőségi szolgáltatások iránt, és a legtisztább hang után hamarosan a legmagasabb adatátviteli sebességet is kínálja előfizetőinek” – értékelte az új korszakot bevezető lépés jelentőségét Huszlicska József, a Pannon GSM műszaki vezérigazgató-helyettese.

“A Pannon GSM az új technológiát képviselő mobil megoldások bevezetésének élvonalában jár, és büszkék vagyunk arra, hogy ebben a Nokia továbbra is a Pannon GSM partnere” – mondta Tolnay László a Nokia Hungary értékesítési igazgatója. “Együttműködésünk újabb állomása az EDGE bevezetése, mely izgalmas szolgáltatásokat és nagyobb mobilitást tesz lehetővé.”

A kísérleti hívás előkészítésében a Pannon GSM-mel szorosan együttműködő Nokia már tavaly bemutatta a világ első háromsávos telefonját, a Nokia 6200-at. A legfrissebb EDGE terminál, az egész Eurázsiában működőképes, háromsávos Nokia 6220, melynek szállítása a tervek szerint 2003 harmadik negyedévében indul. A Nokia 2003 második felétől várhatóan a legtöbb GPRS készülékén bevezeti az EDGE funkciót.

Nyár végétől már a Pannon GSM ügyfelei is kipróbálhatják a következő generációs GSM-jellegű szolgáltatás képességeit, hiszen a szolgáltató Budapest jelentős területét lefedő teszthálózatot épít ki. A jövőbe mutató technológiára a Yankee Group informatikai kutató intézet előrejelzése szerint hasonló diadalmenet vár, mint annak idején magára a GSM-re: 2007-re csak Nyugat-Európában várhatóan mintegy 16 millió EDGE-képes mobiltelefon lesz forgalomban.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés