Connect with us

technokrata

Darwin Wireless – ingyenes Internet-hozzáférés konzervdobozon (nem vicc!) keresztül!

Kütyük

Darwin Wireless – ingyenes Internet-hozzáférés konzervdobozon (nem vicc!) keresztül!

Mikrohullámok révén elérhető Internet, a nagyobb Internet-szolgáltatók megkerülésével; s alig kell hozzá több, mint egy konzervdoboz.

Ausztráliai számítógép-fanatikusok úgy döntöttek, az Internet-szolgáltató mogulok megkerülésével saját kezükbe veszik területük Internet-hozzáféréssel való ellátottságának növelését. Aaron Rogerson, a 27 éves darwini fiatalember (aki a Darwin Wireless alapítója is egyben) elmondta, hogy egy antennahálózat révén voltak képesek elérni ezt.

Tulajdonképpen egy központi számítógép kell csak az Internet-csatlakozáshoz – ez egy hagyományos, szélessávú Internet-hozzáférésen keresztül éri el a Világhálót. Egy antenna beiktatásával azonban máris megoszthatóvá tehető ez a kapcsolat, melyért nem kérnek pénzt. Nagy előnye, hogy mivel minden kommunikáció mikrohullámon zajlik, ezért nincsen szükség költséges kábelezésre. ˝Lehet videokonferenciát bonyolítani, telefonálni, file-okat másolni vagy akár játszani is.˝ – mondta Rogerson. Ráadásul mindaddig, amíg ingyenesen bocsátja ezt bárki rendelkezésére, addig nem sért törvényt.

Egy egyszerű konzervdobozból készült antenna négy kilométeres távolságról is képes venni a jeleket – ez pedig 10 dollárnál is kevesebből megúszható. Szemben a többi, az országban ténykedő vezetékmentes Internet-szolgáltatással szemben, mely 200 dollár körüli összeget és némi kábelezést is igényel.

Mégis, hogyan készül egy konzervnet-hozzáférés? Nagyon egyszerűen (legalábbis Rogerson állítása szerint): az ember fog egy konzervdobozt (például egy kutyáknak szánt – természetesen üres – ételdobozt), kifúrja, majd egy kis konnektort csatlakoztat hozzá – és kész is. A leleményes feltaláló cantenna néven illeti ezeket az antennákat, melyet elmondása szerint már több mint 50-en használnak. Távlati tervei között szerepel az egész város lefedése – konzervdobozokból készült antennákkal.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle