Connect with us

technokrata

Életmentő GSM SzívLeső

Kütyük

Életmentő GSM SzívLeső

Évente több ezer életet is megmenthet az a gyufásdoboz méretű, mobil kardiológiai berendezés, amelyet magyar szakemberek fejlesztettek ki a Pannon GSM szakmai és anyagi támogatásával.

A világviszonylatban is egyedülálló, a szívműködést folyamatosan figyelő, és az adatokat mobiltelefonon továbbító SzívLesőt piaci bevezetését megelőzően a május 13-án nyíló Hungelektro elektronikai szakkiáltáson mutatják be.

“A 40-60 éves férfiak halálozási aránya Magyarországon a legrosszabb a világon. Az okok között első helyen találjuk a szív- és érrendszeri betegségeket, amelyek évente akár tízezer ember halálát is okozhatják. Ezen a szomorú statisztikán megfelelő elsődleges megelőző vizsgálatokkal nagy mértékben lehetne javítani – többek között erre a problémára kínál megoldást a SzívLeső” – mondta el a berendezés kifejlesztésében mindvégig közreműködő Dr. Khoór Sándor Ph.D. kardiológus, a budapesti Szt. István kórház osztályvezető főorvosa.

Az apró készülék a Bion Kft. és a Pannon GSM több éves közös erőfeszítésének gyümölcse. A SzívLeső lehetővé teszi szívbetegek hosszú távú, akár másodpercről másodpercre történő megfigyelését, sőt, amennyiben rendellenes szívműködést észlel, riasztásra is képes. A rendszer több szempontból is felülmúlja a ma használatos, hordozható EKG készülékeket. Ez utóbbiak mindössze egy-két napnyi vizsgálat eredményét képesek tárolni, utána a páciensnek fel kell keresnie orvosát, aki az EKG adatait kielemzi, majd ismét útjára bocsátja betegét. Ezzel szemben a SzívLeső a begyűjtött adatokat mobiltelefon keresztül, folyamatosan továbbítja egy internetes adatbázisba. Így a beteg akár hónapokon át élheti megszokott életét, nem kell hetente újabb és újabb szabadnapot kivennie, időpontot egyeztetnie. Az orvosok munkáját is leegyszerűsíti a SzívLeső, hiszen bármikor, bárhol megnézhetik az eredményeket: a szívhullámokat akár egy arra alkalmas mobiltelefon kijelzőjén is meg lehet jeleníteni.

A SzívLeső tehát rengeteg időt és fáradságot takarít meg páciensnek és doktornak egyaránt. Ráadásul a rendszer használata nagyságrendekkel olcsóbb is, mint a hagyományos EKG berendezéseké, ezért a jelenleginél jóval több beteg részesülhet a létfontosságú vizsgálatban. Mindezen túl, mivel az adatok gyakorlatilag tetszőleges hosszúságú vizsgálatból származnak, statisztikailag megbízhatóbb információt nyújtanak a valós állapotról, ezért a berendezés megjelenése orvosi szempontból is jelentős előrelépést jelent a megelőzés, illetve a pontos diagnózis felállítása terén.

Műszaki szempontból a SzívLeső hasonló elven működik, mint az ipari mobil felhasználások terén piacvezető Pannon GSM többi alkalmazása. A páciens szívjeleit mérő és feldolgozó berendezés jeleit egy GSM mobiltelefon nagy sebességű GPRS kapcsolaton keresztül továbbítja egy internetes szerverre, ahonnan az adatok a világ bármely pontjáról lekérhetőek és elemezhetők. A Pannon GSM hálózata által nyújtott, messzemenőkig megbízható adatátvitel alapvető fontosságú az orvosi felhasználáshoz: a fejlesztők sikeres munkáját dicséri, hogy a SzívLeső jelenleg az európai szabvány szerinti elismerés végső fázisában jár, és hamarosan megkezdődhet gyakorlati alkalmazása az egészségügyben. A nemzetközileg is komoly szakmai elismerést kiváltott berendezést a május 13-15. között megrendezésre kerülő Hungelektro informatikai kiállításon, a Pannon GSM standján mutatják be a fejlesztők több más, hasonlóan jelentős ipari alkalmazással egyetemben.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák