Connect with us

technokrata

A vállalati portálok jövője

Kütyük

A vállalati portálok jövője

Egyre több nagyvállalat ismeri fel a vállalati portálok stratégiai fontosságát, ezért a vállalati portálok piaca a következő két évben még a legóvatosabb becslések szerint is 20%-kal fog nőni.

Többek között a fentiek derültek ki az elmúlt hónapokban, nagy nemzetközi piackutató cégek (Goldman Sachs, Delphi Group, META Group) által elvégzett kutatásokból. Az elvégzett felmérések fontos információt nyújtanak az ágazat jövőjéről, hiszen a piaci adatok mellett a vállalati portálok felhasználási területeiről, funkcióiról és hasznosságáról is szolgálnak kutatási eredményekkel.

A nagyvállalati IT vezetők közt elvégzett felmérés szerint a vállalati portál létjogosultsága oly mértékben megnőtt, hogy a következő egy év beruházásai közt elsődleges prioritást élvez (Goldman Sachs). Emiatt a 2002-ben 787 millió dolláros piac 2004-re akár 40%-kal 1,1 milliárdra is nőhet, a Delphi Group piaci elemzése szerint. A piacvezető Plumtree Software ennél azonban óvatosabb: az elkövetkező évekre a piac 20%-os növekedését várja.

A vállalati portálok piacán szoftvergyártó óriások és kizárólag portál-technológiával foglalkozó cégek vannak jelen. Ezek közül a legjelentősebbek az IBM, az SAP, az Oracle, a Microsoft és a Plumtree. Immár több éve a vállalati portálok fejlesztésére specializálódott Plumtree a piacvezető, 15%-os részesedéssel.

A felmérésekből egybehangzóan kiderül, hogy a cégek többsége a vállalati portálokat az információ megosztására, a közös munka hatékonyabbá tételére, a folyamatok automatizálására és a szerteágazó intra- és extranetek kiváltására hozzák létre. A vállalati portálok elterjedésében az is fontos szerepet játszik, hogy számos stratégiai részleg használhatja. A belső céges portálokon a leggyakrabban az informatikai osztályon hoznak létre alkalmazásokat (64%), de jelentős arányban készítenek alkalmazásokat a humán erőforrás (51%), a marketing (47%) és a pénzügyi (35%) osztály munkatársai is. A Plumtree felmérése szerint a többi bonyolultabb alkalmazáshoz képest nagyon magas, mintegy 83% a vállalati portált rendszeresen használó első vezetők aránya.

Bernáth Lajos, a Plumtree-t forgalmazó Elender Üzleti Kommunikáció nagyvállalati üzletág igazgatója szerint természetes fejlődést jelez, hogy a különféle Internet alapszolgáltatásokon túl – az ügyfelek növekvő igényeihez igazodva – biztosítják a „webes üzletvitelhez” szükséges infrastruktúrát is, amibe most már nem csak a külső megjelenés, de a vállalati információs rendszer is beletartozik.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle