Connect with us

Hirdetés

technokrata

3G Szeminárium az Ericsson Oktató Központjában

Kütyük

3G Szeminárium az Ericsson Oktató Központjában

Az Ericsson Magyarország – folytatva hagyományait – a mai napon szemináriumot tartott újságírók részére, melynek fő témáját a harmadik generációs (3G) mobiltelefonos technológiák képezték.

Az előadásokat követően lehetőség nyílt a professzionális szakemberképzésre létrejött tréningközpont megtekintésére is.

A jó hangulatú szeminárium első részében egy általános bevezetőt hallhattunk a UMTS (Universal Mobile Telecommunications Systems) rendszerekről, illetve az ilyen újgenerációs rendszerek nyújtotta előnyökről. A UMTS elsődleges előnyei közé tartozik a minden korábbinál nagyobb sávszélesség, az internettel való rendkívül szoros integráció, valamint a biztonságos adatátvitel. A harmadik generációs szolgáltatások, illetve mobiltelefonok segítségével olyan szolgáltatások vehetők igénybe, melyek a ma forgalomban lévő 2,5G, vagyis GPRS (General Packet Radio Service) kompatibilis készülékek révén nem, vagy csak bizonyos korlátok közé szorítva vehetők igénybe. Ilyen szolgáltatás például a videotelefonálás, illetve a GPS jellegű térképalkalmazás.

A szeminárium második felében az Ericsson szakemberei részletekbe menően beszéltek a harmadik generációs technológiákról, azon belül is legfőképp a WCDMA-ról (Wideband Code Division Multiple Access), vagyis a szélessávú kódosztásos többszörös hozzáférésről. Megtudhattuk, hogy míg az 1G, illetve 2G rendszerek esetében 25 KHz-es, illetve 200 KHz-es vivőfrekvenciáról beszélhetünk, addig ugyanez a vivőfrekvencia a 3G esetében már 5 MHz-es, ami az előfizetők számára jelentősen nagyobb sávszélességet tesz lehetővé. A WCDMA alapú UMTS rendszerek egyébként minimálisan 384 Kb/s-os, maximálisan pedig 2 Mb/s-os adatátviteli sebességet biztosítanak. Az új technológia további előnyei közé sorolható az alacsonyabb zajérzékenység, illetve az a tény, hogy a 3G rendszerek zavarása meglehetősen nehéz, ehhez ugyanis a szélessávú (5 MHz) CDMA technológia miatt rendkívül nagy teljesítményű zavaró berendezésre van szükség.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés