Connect with us

technokrata

3G Szeminárium az Ericsson Oktató Központjában

Kütyük

3G Szeminárium az Ericsson Oktató Központjában

Az Ericsson Magyarország – folytatva hagyományait – a mai napon szemináriumot tartott újságírók részére, melynek fő témáját a harmadik generációs (3G) mobiltelefonos technológiák képezték.

Az előadásokat követően lehetőség nyílt a professzionális szakemberképzésre létrejött tréningközpont megtekintésére is.

A jó hangulatú szeminárium első részében egy általános bevezetőt hallhattunk a UMTS (Universal Mobile Telecommunications Systems) rendszerekről, illetve az ilyen újgenerációs rendszerek nyújtotta előnyökről. A UMTS elsődleges előnyei közé tartozik a minden korábbinál nagyobb sávszélesség, az internettel való rendkívül szoros integráció, valamint a biztonságos adatátvitel. A harmadik generációs szolgáltatások, illetve mobiltelefonok segítségével olyan szolgáltatások vehetők igénybe, melyek a ma forgalomban lévő 2,5G, vagyis GPRS (General Packet Radio Service) kompatibilis készülékek révén nem, vagy csak bizonyos korlátok közé szorítva vehetők igénybe. Ilyen szolgáltatás például a videotelefonálás, illetve a GPS jellegű térképalkalmazás.

A szeminárium második felében az Ericsson szakemberei részletekbe menően beszéltek a harmadik generációs technológiákról, azon belül is legfőképp a WCDMA-ról (Wideband Code Division Multiple Access), vagyis a szélessávú kódosztásos többszörös hozzáférésről. Megtudhattuk, hogy míg az 1G, illetve 2G rendszerek esetében 25 KHz-es, illetve 200 KHz-es vivőfrekvenciáról beszélhetünk, addig ugyanez a vivőfrekvencia a 3G esetében már 5 MHz-es, ami az előfizetők számára jelentősen nagyobb sávszélességet tesz lehetővé. A WCDMA alapú UMTS rendszerek egyébként minimálisan 384 Kb/s-os, maximálisan pedig 2 Mb/s-os adatátviteli sebességet biztosítanak. Az új technológia további előnyei közé sorolható az alacsonyabb zajérzékenység, illetve az a tény, hogy a 3G rendszerek zavarása meglehetősen nehéz, ehhez ugyanis a szélessávú (5 MHz) CDMA technológia miatt rendkívül nagy teljesítményű zavaró berendezésre van szükség.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle