Connect with us

technokrata

IHM rendelet – több ezer család Internet-szolgáltatás nélkül?

Kütyük

IHM rendelet – több ezer család Internet-szolgáltatás nélkül?

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 6/2003. IHM rendeletének lényege, hogy az eddig szabad frekvenciának számító, 2,4 GHz-es frekvenciasávot ezentúl kizárólag beltéri felhasználásra engedélyezik.

2002-ben, a Matáv Mindenkinek csomag és a „150 forintos díjstop” megszűntetése után körülbelül 60 vállalkozás kezdett átalánydíjas Internet-szolgáltatásba a 2,4 GHz-es szabad frekvencián. Az előfizetők száma mára elérte a tízezret. A vezeték nélküli szolgáltatás Budapest ADSL-el vagy kábelnettel ellátott területein kívül falvakban, kisvárosokban és a települések központtól messze lévő, ritkán lakott részein gyakran az egyetlen lehetőség, amellyel mindenki számára elérhető árú átalánydíjas Internet-elérést lehet biztosítani. A felhasználók között cégek és társadalmi szervezetek is találhatóak.

A rendelet ellehetetleníti az Internet-szolgáltatókat és az ezekhez kapcsolódó vállalkozásokat (importőrök, hálózatfejlesztők) amelyek így könnyen csődbe juthatnak, és eközben felhasználóiknak megszűnik az elérhető árú, átalánydíjas Internet-szolgáltatás. A 6/2003. IHM rendelet lehetetlenné teszi a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete által kezdeményezett, és több társadalmi szervezet – köztük a NETÉRT – által tervezett nagysávszélességű, mégis ingyenes Internet-szolgáltatás projekt gyakorlati megvalósítását is.

A NETÉRT állásfoglalása:

A NETÉRT szerint a 6/2003-as IHM rendelet teljesen ellentmond az Európai Unió ajánlásának és a nemzetközi trendeknek, törekvéseknek. Az EU ajánlása ebben a kérdésben teljesen világos: a 2,4 és 5 GHz frekvenciákat korlátozások nélkül, a lehető leghatékonyabban kell használni és a legkevésbé korlátozni.

A NETÉRT álláspontja szerint a 2,4 GHz-n folytatott adatkommunikáció jövőbemutató megoldás, hiszen lehetővé teszi a felhasználói végpontok, azaz a „last mile” probléma olcsó és gyors megoldását. Ezért ezt a technológiát állami támogatásban kellene részesíteni és menedzselni, nem pedig betiltani.

Az aktuális kormányprogram az Internet-felhasználók számának növelését tűzte ki céljául, de ezzel aligha áll összhangban a vezeték nélküli szolgáltatások ellehetetlenítése, és körülbelül tízezer előfizetés megszűntetése – főképp azokon a területeken, ahol más szélessávú szolgáltatás nem vehető igénybe.

A NETÉRT nem érti, milyen megfontolások vezethették az Informatikai és Hírközlési Minisztériumot egy ilyen rendelet megalkotására, és ugyanakkor miért nem képes rendeletalkotást ugyanilyen aktívan alkalmazni a hatósági árszabályozást, a modemes telefondíjak esetében, vagy hasonlóan erőteljes lépéseket tenni más kérdésekben, például az előfizetők érdekvédelme.

A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület felszólítja az IHM-et, hogy az érintett szolgáltatók képviselőivel keressen kompromisszumos megoldást: vonja vissza a rendeletet, vagy tegye lehetővé, hogy a szolgáltatók a „fizetős” (koncessziós) 3,5 GHz-s frekvenciákon szolgáltathassanak, illetőleg jelöljön ki teljesen hasonló, erre a célra elkülönített sávot részükre, a koncessziós díj megfizetése nélkül.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek