Connect with us

technokrata

2,4 milliárd kiszűrt spam naponta – a Microsoft új fegyvere a kéretlen levelek ellen

Kütyük

2,4 milliárd kiszűrt spam naponta – a Microsoft új fegyvere a kéretlen levelek ellen

A mai napon tervezi bemutatni a redmondi gigász azt az új eszközét, melynek révén MSN és Hotmail felhasználóit nagymértékben tehermentesíteni tudja a spamtől.

Még a héten lehetővé válik az MSN 8 és a Hotmail szolgáltatást igénybe vevők számára, hogy kiszűrhessék azon e-maileket, melyekben képek találhatók. A spammerek ugyanis szinte mindig beillesztenek egy vagy több képet magába az e-mailbe (és nem csatolmányként), így ezen levelek kiszedésével nagyban csökkenthető a postaládákat terhelő spam mennyisége.

2001 közepe – az internetes adatforgalom már 8 százalékát a spam adja. Ez elképesztő mennyiség, ha belegondolunk, mekkora adattömeg áramlik keresztül az Interneten akár egy óra alatt is. Több százmillió website, FTP forgalom, peer to peer hálózatok stb. Tavalyra azonban még riasztóbb méreteket öltött a kéretlen levelek okozta adatforgalom: egyes mérések szerint az összes internetes adatforgalom egyharmadát (!), más mérések szerint a felét (!!) a spam tette ki. Ennek hatása már nemcsak a felhasználók bosszankodása, hanem a Világháló globális leterheltségében is jelentkezik, ezzel pedig a költségek is növekednek. Nem csoda, hogy a három ˝nagy˝ – AOL, Microsoft, Yahoo – összefogott a spam elleni harcban.

A Microsoft már márciusban bevezetett egy korlátozást, mivel a Hotmailről számos spammer indított kéretlen levelek dömpingjét. Ennek értelmében egy nap egy hotmailes accountról összesen 100 darab e-mail küldhető. A védelem hathatós (hiszen egy átlagos felhasználó 10-20 e-mailnél többet úgysem küld), viszont semmiféle megoldást nem jelent azok ellen, akik más szolgáltatót vesznek igénybe.

Ugyanakkor a még decemberben bevezetett úgynevezett Human Interactive Proof (HIP) révén az új regisztrációk száma 20 százalékkal mérséklődött. A HIP ugyanis egy olyan mechanizmus, melynek révén kiszűrhető, hogy egy program vagy egy ember óhajtja regisztrálni magát a rendszerbe. Hasonló megoldásokat alkalmaz a többi szolgáltató, például a Yahoo is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle