Connect with us

technokrata

Elképesztően népszerű az Apple zeneletöltési szolgáltatása

Kütyük

Elképesztően népszerű az Apple zeneletöltési szolgáltatása

Ugyan csak egy hete indította útnak az Apple fizetős zeneletöltési szolgáltatását, az iTunes Music Store-t, máris több mint egy millió dal talált így gazdára.

A Jupiter Research elemzői szerint a szolgáltatás sikeressége is jelzi, hogy az emberek egy méltányosabb árat hajlandók kifizetni az online zeneletöltésért. Márpedig az iTunes Music Store sikeres: ezt bizonyítja az alig egy hét alatt letöltött, azaz megvásárolt dalok mennyisége – ráadásul mindezt a következő korlátokkal volt képes produkálni az Apple: csak az amerikai felhasználók érhetik el a zeneboltot, és csak a Macintosh számítógépppel rendelkezők használhatják.

Felbuzdulva a sikeren, az Apple további 3200 dallal bővíti a letölthető nóták listáját: az új számok között több albummal képviselteti magát például Alanis Morisette is. Egyébként az internetező Mac-rajongók által megvásárolt dalok körülbelül fele albumrészletként került letöltésre. Stephen Baker, az NPD Techworld elemzője nem lepődött meg az albumvásárlások többek számára hihetetlenül erősnek tűnő tényezőjén. Elmondása szerint ez annak az oka, hogy amikor egy új formátummal ismerkednek meg az emberek, akkor a kedvenceik komplett albumait letöltik – azaz azon zenéket, melyeket ismernek, kedvelnek és amelyekben megbíznak. Emellett az Apple kis trükkje is közrejátszik az albumeladások nagy számában: például az Eagles Hotel California dalát nem lehet megvásárolni, csak a komplett albummal együtt.

Hasonló sikerekről számolt be a Steve Jobs vezette cég a kapcsolódó termékek esetében is: az ingyenesen letölthető iTunes 4 audiolejátszóból egy hét alatt szintén körülbelül egymilliót szereztek be a felhasználók. A zenebolt elindításával egy időben bejelentett, hordozható zenelejátszásra használható, vékonyított iPodokból is 20 ezer kelt el alig pár nap alatt.

Érkezett ugyanakkor néhány panasz is: az Apple által újonnan bevezetett AAC audiokodek nem mindig megfelelő minőséget produkál – állítják a szolgáltatást már igénybevevők. Igaz, a legtöbb problémára megoldást jelent az iTunes 4 beállításmenüjében levő Sound Enchancer képesség kikapcsolása.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek