Connect with us

Hirdetés

technokrata

Magyarország és Internet: hazánk a középmezőnyben

Kütyük

Magyarország és Internet: hazánk a középmezőnyben

Egy felmérés szerint a közép- és kelet-Európai térségben Internet-hozzáférés szempontjából legjobban ellátott Szlovéniához képest hazánkban alig harmadannyian interneteznek.

Szlovéniában a 15 éves és idősebb lakosság 40 százaléka internetezik, míg Magyarországon ez az arány 15 százalék, Szlovákiában pedig 22 százalék – áll a GfK Piackutató Intézet felméréseinek adatai között. Hazánk mögött Románia csak egy százalékkal van elmaradva, ami az ország területének és népességének nagyságát szerény gazdasági mutatóival társítva igencsak lehangoló képet ad Magyarországról. 13 százalékos aránnyal bír még az a Jugoszlávia is, amelyik épphogy túltette magát a délszláv válságon. Ezen országokat Bulgária 12 százalékkal, Oroszország 9 százalékkal követi, míg a többi térségbeli ország mind megelőzi: Csehországban például a lakosság 31 százaléka, Horvátország népességének 16 százaléka, a lengyel felnőttek 16 százaléka (azaz 4,9 millió lakos) használja az Internetet.

Nyugat-Európa egyes államaihoz képest meglepően jól állnak a szlovének: a GfK kimutatása szerint Olaszországban és Franciaországban 33 százalék körüli ez az arány, Spanyolországban pedig ˝csak˝ 22 százalék. Európában a finnek közül interneteznek a legtöbben, a lakosság 68 százaléka. Dánia és Svédország az első helyezettet 1 százalékponttal lemaradva követi, Norvégia nem sokkal csúszott le a dobogó alsó fokáról: a norvégok 61 százaléka internetezik.

A felmérés alapján Szlovéniában leginkább a külföldi weboldalakra és a kereső szolgáltatásokra koncentrálódik a Világháló használata. Például a Yahoo havi igénybevételének mutatója 45 százalék. Ugyanakkor a külföldi weboldalak és portálok látogatottsága Szlovéniában lassanként eléri a maximumot, mivel az angol nyelv ismerete határt szab a növekedésnek.

Oroszországban is fejlődik az Internet-használat: a Világhálót használók aránya 4 százalékról 9 százalékra bővült az utóbbi két év alatt: a GfK szerint ugyan a mutató jóval alacsonyabb a nyugat-európai átlagnál, említésre méltó, hogy abszolút számban kifejezve 9,8 millió oroszországi internetező van.

A GfK szerint a közép- és kelet-európai térség internetezőiről általában megállapítható, hogy zömük magas iskolai végzettséggel, és jelentős vásárlóerővel rendelkezik.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés