Connect with us

Hirdetés

technokrata

Japánban az NTT DoCoMo már a 3,5G-t teszteli

Kütyük

Japánban az NTT DoCoMo már a 3,5G-t teszteli

Miközben jelenleg a világ legtöbb régiójában még a harmadik generációs (3G) mobiltelefonos szolgáltatások is elérhetetlenek, Japánban már megkezdték a 3,5G-nek is nevezett mobil hálózatok tesztjét.

Konkrétan arról van szó, hogy Japán vezető mobil szolgáltatója, az NTT DoCoMo a napokban megkezdte a meglévő harmadik generációs hálózatára épülő, úgynevezett HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) rendszer első tesztjeit. Ezt az új mobiltelefonos technológiát korábban egyébként még sehol sem próbálták ki.

A HSDPA-ról röviden annyit kell tudni, hogy egy olyan csomagalapú adatátviteli szolgáltatás, melyet a mérnökök a korábbi szélessávú CDMA (W-CDMA) technológiákra alapozva fejlesztettek, és amely szolgáltatás lefelé kompatibilis elődeivel. Lényeges különbség, hogy míg a korábbi W-CDMA rendszerek segítségével “csak” 2 Mb/s-os adatátviteli sebességet lehet elérni, addig a HSDPA-nak köszönhetően immár a 10 Mb/s-os sávszélesség sem elérhetetlen. A HSDPA-t egyébként a 3GPP (3rd Generation Partnership Project) nevezetű szervezet a tavalyi év augusztusában szabványosította.

A mobiltelefonos infrastruktúra megoldások szállítói az NTT DoCoMo-hoz hasonlóan nagy fantáziát látnak a 3,5G technológiákban. Emlékezetes, hogy a világ legnagyobb mobiltelefon gyártója, a Nokia a közelmúltban megrendezett CTIA Wireless 2003 szakkiállításon már bemutatott egy HSDPA terméket, a Lucent Technologies pedig ugyancsak ezen a rendezvényen leplezte le azt a vezeték nélküli adatterminálokba szánt új dekóder chipjét, mely a világon elsőként támogatja a HSDPA-t.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés