Connect with us

Félrevezető domainnév – a bejegyzőre börtön vár?

Kütyük

Félrevezető domainnév – a bejegyzőre börtön vár?

Mindenki hallott már olyan domainnevekről, melyek egy ismert site elnevezésére hasonlítanak, s csak egy-két karakternyire térnek el attól. Az ilyen oldalakat bejegyző emberekre akár súlyos szankció is várhat.

Az amerikai képviselőház előtt áll egy olyan törvénytervezet, mely megszavazása esetén komoly büntetéssel sújtaná azokat, akik egy már létező domainnévre hasonlító URL-t jegyeztetnének be, megtévesztés céljából. A szigor elsősorban azok számára szól, akik az ártatlannak tűnő nevek mögé szexuális tartalmú weblapokat rejtenek. A törvénytervezet szerint igen komoly tétel, kettőtől négy évig terjedő szabadságvesztés járna azoknak, akiket vétkesnek találnak.

Egy példa a fentiekre: az Amerikai Egyesült Államok Fehér Házának weblapja a www.whitehouse.org címen érhető el, míg a www.whitehouse.com website már egyáltalán nem esik a kormány támogatása alá: az oldalakon pornográf tartalmakkal szembesülhet a látogató. Mint látható, különbség csak annyi a két cím között, hogy az egyik .org, a másik .com végződésű (erre még rá is segít a sokak által alkalmazott windowsos CRTL+Enter gyorsbillentyű-kombináció, mely automatikusan beilleszti a beírt szöveg elé a www-t, mögé pedig a .com-ot).

Amennyiben gyermek(ek)et is célba vesz a website, akkor jár a súlyosabb ítélet – a törvénytervezet ilyen esetben a 4 év börtönbüntetés kiszabását javasolja. Külön kiterjed a figyelme a nem Egyesült Államokbeli webcímekre is (mint például a .uk vagy a .nl), bár arról nem érkezett információ, hogy mi történne olyan esetben, ha nemcsak a website külföldi, hanem annak tulajdonosa is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom