Connect with us

technokrata

Félrevezető domainnév – a bejegyzőre börtön vár?

Kütyük

Félrevezető domainnév – a bejegyzőre börtön vár?

Mindenki hallott már olyan domainnevekről, melyek egy ismert site elnevezésére hasonlítanak, s csak egy-két karakternyire térnek el attól. Az ilyen oldalakat bejegyző emberekre akár súlyos szankció is várhat.

Az amerikai képviselőház előtt áll egy olyan törvénytervezet, mely megszavazása esetén komoly büntetéssel sújtaná azokat, akik egy már létező domainnévre hasonlító URL-t jegyeztetnének be, megtévesztés céljából. A szigor elsősorban azok számára szól, akik az ártatlannak tűnő nevek mögé szexuális tartalmú weblapokat rejtenek. A törvénytervezet szerint igen komoly tétel, kettőtől négy évig terjedő szabadságvesztés járna azoknak, akiket vétkesnek találnak.

Egy példa a fentiekre: az Amerikai Egyesült Államok Fehér Házának weblapja a www.whitehouse.org címen érhető el, míg a www.whitehouse.com website már egyáltalán nem esik a kormány támogatása alá: az oldalakon pornográf tartalmakkal szembesülhet a látogató. Mint látható, különbség csak annyi a két cím között, hogy az egyik .org, a másik .com végződésű (erre még rá is segít a sokak által alkalmazott windowsos CRTL+Enter gyorsbillentyű-kombináció, mely automatikusan beilleszti a beírt szöveg elé a www-t, mögé pedig a .com-ot).

Amennyiben gyermek(ek)et is célba vesz a website, akkor jár a súlyosabb ítélet – a törvénytervezet ilyen esetben a 4 év börtönbüntetés kiszabását javasolja. Külön kiterjed a figyelme a nem Egyesült Államokbeli webcímekre is (mint például a .uk vagy a .nl), bár arról nem érkezett információ, hogy mi történne olyan esetben, ha nemcsak a website külföldi, hanem annak tulajdonosa is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák