Connect with us

Szelektív hulladékgyűjtés a Westelnél

Kütyük

Szelektív hulladékgyűjtés a Westelnél

A környezetvédelem napi gyakorlattá válása és a munkatársak elkötelezettségének erősítése érdekében a Westel márciusban négy budapesti telephelyén átfogó szelektív hulladékgyűjtést vezetett be.

Az elsők között alkalmazott korszerű hulladékkezelésbe a későbbiekben a társaság üzletei és egyéb telephelyei is bekapcsolódnak.

Hosszas előkészületek után a Westel négy budapesti telephelyén megkezdődött a hazánkban vállalati szinten még ritkaságszámba menő újszerű hulladékgyűjtés, amelynek lényege, hogy a feleslegessé váló papírt, üveget, műanyagot valamint fémet külön-külön kezelhetővé és ezzel újrahasznosíthatóvá teszi. A társaság környezetvédelmi szakemberei a telephelyek minden közösségi helyiségében (összesen 45 helyen) négy különböző színű, felirattal ellátott gyűjtőedényt helyeztek el, amelyekből később a begyűjtött anyagok a szintén a hulladékfajtáknak megfelelő színű nagy tárolókonténerekbe kerülnek. A folyamat nélkülözhetetlen feltétele az anyagok gondos szétválogatása és szelekciója, újrahasznosításkor ugyanis csak az azonos, nem szennyezett, tiszta alapanyagok gyűjthetők egybe. A gondosan szétválogatott hulladékot a kezeléssel megbízott cég ismételten átvizsgálja (utószelektálás), feldolgozza, majd a hulladék bálázva vagy konténerekben kerül az újrahasznosítást végző szervezetekhez.

A bevezetése során a program felelősei semmit sem bíztak a véletlenre. Az érintett közel 1100 munkatárs több alkalommal részletes tájékoztatást kapott és a vállalat mindenki számára hozzáférhető intranet oldalain képekkel illusztrált útmutató segít a szelektálásban, ismerteti az egyes anyagok elhelyezésének feltételeit. A Westel előzetes számításai szerint a szelektív hulladékgyűjtés jelentősen csökkenti a környezet terhelését és az újrahasznosításnak köszönhetően a program 2-3 éven belül nyereségessé válik. Az ISO 14001-es környezetirányítási rendszerben kitűzött célok és folyamatok részeként bevezetett programra fordított kiadások megtérülése bizonyítja, hogy a természeti erőforrások megóvása nincs ellentétben a gazdasági élet szereplőinek érdekeivel, sőt, a “zöld szemlélet” a hatékony működés nélkülözhetetlen eleme.

Miért is fontos környezetünk védelme? Azért, mert például
– a háztartási szemét 50-60 százaléka a termelésbe visszaforgatható
– egy fővárosi lakosra naponta átlagosan 1,45 kg (3-6 liter) szemét jut
– az éves hulladékmennyiség az országban egyenletesen szétterítve 30 centiméteres réteget alkotna
– az évente kidobott csomagolóanyagok 8 országházat töltenének meg.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom