Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új, kiszedhetetlen másolásvédelmi eljárás a zenék védelmére

Kütyük

Új, kiszedhetetlen másolásvédelmi eljárás a zenék védelmére

Egy olyan technológia kifejlesztése érik be mostanában, mely lehetővé teszi a zenét birtoklóknak, hogy speciális másolásvédelemmel lássák el dalaikat, melyet aztán a felhasználó (a dal minőségének romlása nélkül) nem tud eltávolítani.

A Sunncomm a Stealth Medialabs-szal karöltve dolgozik azon, hogy létrehozzon egy ˝szuper-vízjelet˝, amely beágyazható lenne zeneállományokba. Ez a jel még akkor is megmaradna, ha a felhasználó digitálisan tömörítené vagy újrarögzítené egy analóg kapcsolattal – sőt, még a rádióból való zenefelvétel esetén is jelen lenne a zenében.

Ezen túlmutat a Sunncomm azon felfedezése, hogy a vízjelre hasonlító technológia nemcsak ezen célból alkalmazható, hanem jóval nagyobb távlatokat nyithat, mint korábban gondolták. Lehetőség nyílik például arra, hogy megjegyzéseket vagy akár képeket szállítson magában a zenefile. Ugyan elsősorban a másolásvédelemre koncentráltak a ˝szuper-vízjel˝ létrehozásakor, ám a kiadókat bizonyára az egyéb célú felhasználás is érdekelné.

Már számos megoldás napvilágot látott a másolásvédelem témakörét tekintve, a kiadókat azonban még mindig aggasztják bizonyos problémák: a nem az összes lejátszóban működő lemezek, a számítógépekkel inkompatibilis termékek komoly ellenállást váltottak ki a felhasználókból.

Az új technológia működési elve a következő: a bináris adat (amely lehet a vízjel vagy más információ) kódolásra kerül a sztereó audiojelben, az akusztikai sajátosságok figyelembe vételével. Ennek eredményeként közönséges halandó számára hallhatatlan lesz a változás, ami a dalt éri – az audiofilek számára ez azonban talán gondot jelenthet. Mivel a jel magába a zenébe kerül beágyazásra, ezért eléggé nehéz eltüntetni belőle – legalábbis anélkül, hogy a hangzás ne változna meg jelentősen (a fejlesztők reményei szerint).

20 kilobit másodpercenként: maximum ekkora sávszélesség állhat rendelkezésre annak, aki ki szeretné használni a technológiát. Ennél nagyobb mértékű sávszélesség-foglalás már vagy a letöltési időt növelné meg észrevehetően, vagy a dal szerkezetében okozna jobban hallható változásokat. Alkalmazásáról nem érkezett információ.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés