Connect with us

Hirdetés

technokrata

IPv6 – a számítástechnika következő Y2K problémája?

Kütyük

IPv6 – a számítástechnika következő Y2K problémája?

Ismeretes, hogy az Internetet igénybe vevők száma igen dinamikusan bővül – így az IP-címek jelenleg használt IPv4-es szabványában lassan elfogy a hely. Okoz-e majd problémát a bővebb lehetőségekkel kecsegtető IPv6-ra való átállás?

Míg a 2000-es év problémája egy konkrét dátumhoz kötődött (nevezetesen 2000. január 1. 00:00:00-hoz), addig az IPv6-nál (szerencsére?) nincsen ilyen időpont – a két megoldás sokáig egymás mellett fog élni, s csak lassacskán váltja majd fel véglegesen ez utóbbi a korábban alkalmazott IPv4 szabványt. Igaz, az Internet Protocol hatodik verziójának terjedését az utóbbi időkben egyre népszerűbbé váló vezetékmentes eszközök népszerűsödése jelentősen felgyorsíthatja.

Milyen előnyök származnak a váltásból? Elsődleges szempont a kibővülő hely, azaz nem fordulhat elő egyszer csak az az eset, hogy elfogy a rendelkezésre álló IP-cím kapacitás. Emellett biztonságosabb használatot és a mobilkommunikációhoz való jobb alkalmazkodást is ígér az IPv6.

Elsősorban Európa és Japán jár élen az új Internet protokoll alkalmazásában; ez főként annak köszönhető, hogy az Egyesült Államokban koncentrálódnak az IPv4-es IP-címek, ám itt már csak jóval szelídebb mértékben bővülnek a website-ok, mint a világ más részein. Így történhetett meg az is, hogy az IPv6 alkalmazását nagy mértékben először a hollandiai Surfnet alkalmazta, mely Cisco eszközök révén tudta hálózatát felkészíteni mindkét technológia kiszolgálásra. Ez a kísérlet egyébként érdekes tapasztalatokkal szolgált: az IPv4 és az IPv6 többféle módon is alkalmazható volt: egyrészt egymás mellett párhuzamosan, másrészt pedig úgy, hogy az IPv6 adatforgalom IPv4-es csomagokon keresztül zajlott.

Az USA ráadásul azért sem siet az átállással, mert a szűkös hely indukálta felismerés következtében olyan hálózati címfordítókat (NAT – network address translator) alkalmaztak, melyekkel könnyen úrrá lehetett lenni az egyre égetőbbé váló IP-cím hiányon. Ráadásul az átállás befektetést is igényel: a gerincen elhelyezkedő routerek nagy része ugyanis jelenleg nem képes kezelni az IPv6-ot, így szükség van ezen eszközök fejlesztésére. A régebbi operációs rendszerek sem tudnak megbirkózni a problémával, tehát itt is cserélni kell majd.

Mikorra tehető az átállás nagy részének megvalósulása a világon? Szakértők erre konkrét időpontot nem tudtak mondani, csak becslésbe bocsátkoztak: ez körülbelül egy évtizedet is igénybe vehet. Ahogy az egyik kutató megjegyezte: az egész folyamat az PIv6 szigetek megjelenésével indult az IPv4 Interneten, s az IPv4 szigetek eltűnésével fejeződik be az IPv6 Interneten.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés