Connect with us

Hirdetés

technokrata

Afganisztán csúcsszintű domainje ismét működik

Kütyük

Afganisztán csúcsszintű domainje ismét működik

Majdnem egy évvel az amerikai-afgán háború után Afganisztán hivatalosan is aktiválta .af TLD-jét. Hamarosan megjelenhetnek az első afgán e-mailcímek, webiste-ok.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének szóvivői szerint a tálibok elűzése után, az ország emberi normák szerinti rendezése alatt beindulhatnak az afgán website-ok és e-mailcímek, köszönhetően az AF TLD (top level domain – csúcsszintű domain) aktiválásának. Ez elsősorban az ENSZ és az afgán kommunikációs minisztérium közötti együttműködése révén jöhetett létre.

Egy olyan országban indulhat meg (ismét) a digitális fejlődés, ahol évekig tiltva volt az Internet – a szigorú törvényeket megszabó tálibok ugyanis betiltották (sok más egyéb mellett) a Világhálóhoz való hozzáférést is. Ezen idő alatt természetesen szüneteltek a .af domainű website-ok – ám most újra megjelenhetnek az Interneten.

Magát az AF domaint először 1997. októberében regisztrálta az Internet Assigned Numbers Autority-nál (IANA) egy afgán polgár, név szerint Abdul Razeeq – közölte Aimal Marjan, az afgán kommunikációs miniszter tanácsadója. Később azonban Razeeq-nek nyoma veszett, ezzel pedig a .af körül is gyülekezni kezdtek a viharfelhők. A tálib rezsimet tetszhalott állapotban átvészelő csúcsszintű domain most azonban új jövő elé néz. A TLD újraindítása az ország szuverenitása egy részének visszaszerzését jelenti – közölték afgán források.

Persze ez nem jár azonnal weboldalok özönével: jelenleg csak két .af domainű website található a Világhálón: az afgán kommunikációs minisztérium és az ENSZ regisztráltak eddig. Ráadásul a minisztérium honlapja még pár órája is ˝under construction˝ állapotban tartózkodott. Ez nem is csoda egy Internet-ellátottság tekintetében annyira elmaradott országban, mint Afganisztán. Az internetes kávézók ugyan gyorsan elterjedtek Kabulban, de a használat olyan sokba kerül, hogy azt az átlagos afgán állampolgár nem tudja megfizetni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés